Help de dieren in je tuin. Tips van Natuurpunt Belgie

Maak van je tuin een natuurgebied. Natuur ontdekken begint in je eigen tuin. De oppervlakte aan tuinen zijn groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Door de natuur in je tuin te helpen, kan je al een groot verschil maken. Natuurpunt heeft op hun site een mooie verzameling tips met hoe je dit kan doen. Zo kun je je tuin inrichten voor vogels, bijen vlinders egels of vleermuizen, want een weelderige tuin vol leven, da’s puur genieten! 

Tuintips

Hou je wel van een tuin vol leven (en af en toe wat winterrust)? Ga aan de slag en kies een of meerdere van deze 16 acties. Leer composteren, hang nestkastjes op, leg een tuinvijver aan en zet insecten aan het werk in je moestuin. Ga HIER naar de site voor de tips.

Winterslaapweetjes

Als je een succesvolle tuin hebt, kom je er het hele jaar door heel wat diertjes tegen. Vlinders, eekhoorns en egels, kikkers en padden, vogels en zelfs vleermuizen. Maar het is nu winter en heel wat diertjes zijn aan hun winterslaap gestart. Mag je hen storen? Wat moet je doen als je toch een pluizige vriend wakker vindt? En slaapt iedereen wel? Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen, hazelmuizen … houden een winterslaap. Andere dieren zoals dassen en eekhoorntjes houden een winterrust. Wat is het verschil tussen winterslaap en winterrust?

Winterslaap

Tijdens de koude wintermaanden is het voor veel dieren lastig om aan voedsel te komen. Om met deze voedselschaarste om te gaan, schakelen sommige dieren over op slaapmodus. Hun lichaamstemperatuur zakt flink (tot enige graden boven of soms zelfs rondom het vriespunt), en hun ademhaling en hartritme worden op een laag pitje gezet. Zo verbruiken ze zo weinig mogelijk energie en kunnen ze de periode van voedselschaarste overbruggen. Winterslaap is dus functioneel gedrag en maakt deel uit van het natuurlijke bioritme.
Sommige diersoorten slapen de hele winter door, andere worden een paar keer tussendoor wakker.

Winterrust

Tijdens de winterrust daalt de hartslag en ademhalingsfrequentie van de dieren, zoals de eekhoorn ook, maar minder. De lichaamstemperatuur daalt echter hooguit een paar graden, en de dieren gaan regelmatig op stap om eten te verzamelen. De das is hier een goed voorbeeld van. Eekhoorntjes kunnen langere periodes schuilhouden in een heerlijk warm hol en teren op een voedselvoorraad die ze vooraf verstopt hebben.

Verwar een slapend dier niet met een dood dier

In de late herfst en winter kan je op de vreemdste plekken dieren aantreffen die in winterslaap zijn. Zoals egels. Maar opgelet: Slapende egels kan je gemakkelijk verwarren met dode egels. Egels in winterslaap ademen namelijk zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan en ze kunnen zelfs lijkstijf lijken. Bovendien reageert het dier nauwelijks op prikkels, zelfs als hij verstoord wordt.

Ben je de bladeren in de tuin aan het opruimen, en tref je een egel aan? Laat het diertje met rust en dek hem weer toe. Hij zal vanzelf weer in winterslaap gaan. Is de twijfel te groot? Schakel een dierenarts in, of ga contacteer het Dierenopvangcentrum in je buurt.

 

Lees HIER verder om meer informatie en tips te krijgen over hoe jij de egels, vlinders, kikkers, insecten en andere dieren kan helpen in de winter, en in je tuin.

 

Foto: Jurgen Hoekstra

 

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Ga HIER naar de site. 

Bron:  Natuurpunt Vlaanderen