Lentekriebels: 10x zangvogels op Buitenplaats De Tempel

Beleef de lente op de historische Buitenplaats De Tempel in Rotterdam Overschie! Op de bijna sprookjesachtige buitenplaats met sierlijke bruggetjes en de eeuwenoude lanen zie je de natuur ontluiken. De bomen staan in knop, het speenkruid bloeit en zangvogels zingen hun hoogste lied. Alle reden voor een heerlijke wandeling op Buitenplaats De Tempel, een onontdekte groene oase in Rotterdam Overschie. De boswachter geeft je tips om de zangvogels te herkennen.

winterkoning (Troglodytes troglodytes hiemalis), Winterkoningen (Troglodytidae), Zangvogels (Passeriformes), Vogels (Aves), fauna, zangvogel, vogel – Landgoed De Tempel, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland, Europa

Uit volle borst!

Op Buitenplaats De Tempel hoor je nu verschillende zangvogels. Voor zangvogels is het belangrijk om van zich te laten horen en mooi te zingen. Hoe indrukwekkender het geluid, hoe sterker en vitaler ze overkomen. Met hun zang bakenen ze hun territorium af en verleiden ze de vrouwtjes. Boswachter Cynthia Meulenkamp licht toe: “In de meeste gevallen laten alleen de mannetjes hun zang horen. Bij enkele soorten zingt ook het vrouwtje haar hoogste lied. Dit is het geval bij de roodborst.”

 

Wandel 1 van de routes op Buitenplaats De Tempel en geniet van de voorjaarsgeluiden! Kijk hier voor de wandeling van 2 kilometer: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/polder-schieveen/route/wandelroute-over-buitenplaats-de-tempel-rotterdam

 

Benieuwd naar de geluiden van de vogels? Kijk eens op de website van de Vogelbescherming! Luister hier naar het geluid van roodborst.

Merel (Turdus merula), Lijsters (Turdidae), Zangvogels (Passeriformes), tuinvogels, Vogels (Aves), fauna, tuinvogel, zangvogel, vogel – Landgoed De Tempel, Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland, Europa

 

Welke vogels kun je o.a. horen op De Tempel?

  1. Roodborst – kenmerkt zich door veel wisselingen in tempo en toonhoogte. Het best te omschrijven als een waterige zang. Zingt vroeg op de dag en soms ook bij volle maan of een lantaarnpaal.
  2. Fitis – eenmaal gehoord, dan herken je de melodieuze zang met aflopend riedeltje van de fitis direct!
  3. Tjiftjaf – te herkennen aan een kenmerkend tjif-tjaf-tjif-tjaf. Waar sommige vogels alleen bij zonsopgang of -ondergang zingen, zingt de tjiftjaf de hele dag door.
  4. Merel – melodieuze en rollende zang. Ze beginnen ruim voor zonsopkomst met zingen. Is de zon er? Dan is het stil en zoeken ze naar voedsel. Richting de avond neemt de zang weer toe.
  5. Winterkoning – dat er uit zo’n klein vogeltje zo’n fel en luide zang kan komen! Vaak te vergelijken met een wekkertje dat afgaat.
  6. Zanglijster – hoor je 3x achter elkaar hetzelfde geluid? Grote kans dat dit de zanglijster is! Voor zonsopkomst en richting -ondergang goed te horen, met op de dag zelf ook korte oplevingen.
  7. Cetti’s zanger – enorm explosief geluid. Ieder mannetje heeft een eigen strofe waaraan individuele vogels zijn te herkennen! Hele dag door te horen.
  8. Pimpelmees – een heldere triller, zuiver & scherp als een zilveren belletje
  9. Koolmees – de zang van de koolmees is het best te vergelijken met een fietspompje. Goed zichtbaar zingend in de struiken of bomen.
  10. Vink – net als de fitis een aflopende zang. maar aan het einde een korte verhoging, ook wel vinkenslag genoemd. Hele dag door te horen.

Kom eens langs op Buitenplaats De Tempel!

Vanaf zondag 14 april staan de enthousiaste vrijwilligers van Natuurmonumenten weer wekelijks bij het mobiele informatiepunt. Zij vertellen je graag meer over deze bijzondere historische plek en het omliggende Rotterdams platteland. En wil je even relaxen na je wandeling of gewoon gezellig bijkletsen met vrienden of familie? Voor een hapje en drankje strijk je neer bij de foodtruck. Elke zondag geopend tussen 12.00 – 16.00 uur.

 

Adres:
Vanaf de A13 of via de West-Abtspolderseweg in Rotterdam rijd je zo richting de parkeerplaats van Buitenplaats De Tempel.

 

Kijk op https://www.natuurmonumenten.nl/buitenplaats-de-tempel voor meer informatie

 

Herstelwerkzaamheden op de buitenplaats

Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Overschie. De locaties maken deel uit van het natuur- en recreatiegebied Rotterdams platteland.

De buitenplaatsen zijn eigendom van gemeente Rotterdam en sinds eind 2021 zijn de parken in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken ze de komende jaren aan het herstel van de tuinstijlen. De Tempel wordt zo voor een breed publiek toegankelijk en – net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn – kan je even de drukte van de stad ontvluchten.