De paddentrek is gestart! Help je ook mee?

De paddentrek is voorzichtig gestart

De paddentrek is in Delfland op 6 februari voorzichtig begonnen! Met name in het gebied van de Delftse Hout zijn er tientallen overgezet.

We hebben nauwelijks winter gehad, de dieren zijn op weg naar de sloot om zich voort te planten. Dieren lopen met de avondschemering naar hun voortplantingsplek in een sloot.

Deze beschermde dieren hebben de afgelopen winter in de grond, onder losse stenen of in composthopen gezeten. Tijdens de paddentrek komen de dieren boven de 6º C te voorschijn, zeker als het regent.

Natuurlijk Delfland organiseert op de volgende plekken overzetacties:

Delft * (Abtswoude, Agnetapark, Van der Slootsingel, Kuyperweg, Middelweg / Aan ’t Verlaat en Tweemolentjeskade); Delfgauw * (Delftsestraatweg); Den Hoorn * (Lookwatering en Oranje Nassauplein); Hoek van Holland (Nieuwlandsedijk); Leidschenveen  (Klaverveld);

Maasland * (Koningin Julianaweg en Kortebuurt); Maassluis * (Zuidbuurt); Nootdorp * (Hazepad en Vaantje); Rotterdam * (Oude Bovendijk); Schiedam * (Harreweg en Spalandpad); Vlaardingen * (Holyweg) en Ypenburg * (Bitterzoetpad).

Er zijn nog paddenoverzetters nodig op de locaties met een *. Bel 06 – 33 00 1742 of stuur een email aan natuurlijkDelfland@knnv.nl.

De diverse locaties zijn te herkennen aan borden. Automobilisten worden opgeroepen op deze plekken niet sneller te rijden dan 30 km. Bij een hogere snelheid worden padden van de weg gezogen en door de auto vermorzeld.

De padden worden op 23 locaties geholpen door ca 300 mensen. De meeste locaties zijn te herkennen aan verkeersborden.

Als de padden bij hun trektocht een verkeersweg oversteken worden ze in grote aantallen doodgereden.

Op een aantal plekken worden de padden gemonitord of te wel minimaal één keer per week geteld hoe het met de aantallen gaat; want op deze plekken zijn te weinig padden om elke dag over te zetten. Het gaat om Delft (Kerkpolderweg, Noordeindseweg; Monster (Haagweg en Westerhonk) en Vlaardingen (Watersportweg)

Op de volgende plekken worden de putten afgeschermd: Delft (Hoogspanningspad en Tanthof Oost) en in Delfgauw (Swanecampen).

De actuele situatie voor de paddentrek is te vinden op https://delfland.knnv.nl/padden-overzetten/

Ook zijn op de diverse locaties de straatputten afgedekt met een rooster. Want dat zijn dodelijke vallen voor deze dieren.

 

Ga HIER naar de website van KNNV Delfland