, vogel, tuinvogel, mftencaat, Rotterdam

Vogelbescherming: Nesteldrang: zo help je vogels bouwen

Dit is je kans om tuinvogels zover te krijgen dat ze bij je komen broeden, want ze zijn nú op zoek naar nestplekken. Geef ze voedsel, veiligheid én verschillende soorten nestmateriaal.

Luister je ook vol jaloezie naar verhalen van mensen die blijkbaar ieder jaar wel een nestje van ’t een of ander in de tuin hebben? En schattige jonkies op de schutting? Kom nu in actie en ben dit jaar een van de gelukkige tuin-met-vogelnest-bezitters. Ook fijn voor de vogels natuurlijk.

Holletjes – in bomen, gebouwen of nestkasten – of een lekkere stekelige boom of struik, daar zijn veel tuinvogels nu naar op zoek om een nest in te bouwen. Ze kijken niet alleen naar de nestplek zelf, maar ook naar het gebied eromheen: is er genoeg voedsel, zijn er veilige rustplekken? Hang dus nog gauw een nestkastje op, zorg voor bloemen (die leveren insecten en zaden) en struiken (die leveren bessen en veilige plekken). En help ze de streep over met een ruim aanbod van geschikte nestmaterialen om het nest te bouwen of te bekleden.

Verschillende soorten nesten

Vogels die een takkennestje bouwen in een boom of struik, wensen vaak takjes van verschillende lengte en flexibiliteit en zacht materiaal om het te bekleden. Bijvoorbeeld merel, winterkoning of heggenmus. Holenbroeders, zoals mezen, zoeken vaak vooral zachte materialen om het holletje veilig te maken voor hun eieren en jongen. Andere vogels metselen graag met klei, zoals de boomklever (die de juiste grootte voor zijn ingang wil hebben) en de huiszwaluw, die een kommetje onder de dakrand kleit. Die vogels zijn blij met een blubberplas.

vogel, merel, tuinvogel, dakakker, mftencaat, Rotterdam

Veilig nestmateriaal

Je kunt vogels al die verschillende soorten nestmaterialen aanbieden. Bijna alles mag, maar zorg ervoor dat het biologisch afbreekbaar is en geen giftige stoffen bevat (dus bijvoorbeeld geen plastic of synthetische stoffen). Ontroerend en grappig hoe ze met snavels vol af en aan vliegen. Ook boeiend om te zien wat ze kiezen.

Nestmateriaal voor de bouw van het nest:

  • Takjes en bladeren in alle maten
  • Lange dennennaalden
  • Modder
  • Snoeiafval

Nestmateriaal voor de binnenbekleding:

Lees HIER verder voor alle Tips van de Vogelbescherming Nederland

BRON:Vogelbescherming Nederland