Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Opening tentoonstelling De Zachte Stad in Het Park

Van 30 april tot en met 14 mei exposeert beeldend kunstenaar Christien Meindertsma met de tentoonstelling De Zachte Stad in het Paviljoen in het Park in Rotterdam. Meindertsma onderzocht de kwaliteit van Rotterdamse wol en ontwierp toepassingen voor nu en in de toekomst.

De Rotterdamse schapen zijn onder andere producenten van wollen bomberjacks van de hoogste kwaliteit, pianovilt en vele andere toepassingen. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 11:00 tot 16:00 uur in het Paviljoen in het Park.

HIER aanmelden voor de opening op 30 april.

Foto’s: Jan de Groen

De kunstenaar

Christien Meindertsma onderzoekt de levensduur en het gebruik van producten en grondstoffen. Ook probeert ze de herkomst van dagelijkse producten, waar men zich door industriële productieprocessen en globalisering niet meer bewust van is, opnieuw inzichtelijk te maken. In de tentoonstelling laat ze producten zien die zij maakte met Rotterdamse wol.

De waarde van Rotterdamse schapenwol

Rotterdamse schapen houden al jaren het gras kort. Per jaar produceren ze ongeveer 5.000 kilo wol. Door de teloorgang van de lokale textielindustrie is de wol bijna niets meer waard en werd tot een afvalproduct gereduceerd. In een tijd van grondstof schaarste en klimaat doelen en circulaire opgaven vraagt dit om herwaardering  van vele ‘afvalproducten’, zo ook voor schapenwol. Wat een waardeloze berg restmateriaal leek, blijkt een schatkist vol verrassingen. Niet alleen voor de warme trui of winterse muts maar juist ook voor interieur-, bouw- en zelfs de muziekindustrie. Met de resultaten van haar onderzoek opent Christien deuren naar innovatieve technieken en toepassingen die eerst onmogelijk leken. En ze geeft de waarde terug aan de wol door herkomst en toepassing te verbinden.

Parkpaviljoen

Het paviljoen is het huis van Stichting het Park, werkplaats van de hoveniers en een publieke ruimte. Het paviljoen is een voormalig herstellingsoord waar Rotterdammers in licht, lucht en rust konden herstellen van TBC. Het Park is een rijksmonument en naast een groene ruimte ook een sociale ruimte voor alle stadsbewoners. Stichting het Park onderhoudt het Park en maakt programma’s op het snijvlak van kunst en natuur.

De tentoonstelling

De tentoonstelling die laat zien wat op ambachtelijke wijze en met lokale grondstoffen gemaakt kan worden sluit aan bij de missie van de Stichting die het welzijn van stadsbewoners als belangrijkste agendapunt heeft, is een tentoonstelling n van belang. Deze tentoonstelling vraagt jou even stil te staan bij de vraag hoe te leven met aandacht voor je omgeving en nodigt uit tot nadenken over de samenhang van natuur en cultuur en de plaats van de mens in de wereld.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 30 april om 14:00 uur.

 

mei 07 2023

Details

Datum 7 mei 2023
Tijd 08:00 - 17:00
Terugkerend
(zie alle data)
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: ,
Evenement Tags:, , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

het Park Parkpaviljoen

Baden Powelllaan 2
Rotterdam, Zuid Holland 3015 GE Nederland

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

Het Park
Email:
Website: Visit Organizer Website