Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

De KNNV Natuurlijk Rotterdam organiseert een Citizen Science wateronderzoek.

Met citizen science kan iedereen die dat wil een onderzoeker worden. Met dit citizen science waterproject van De KNNV Natuurlijk Rotterdam gaan we met elkaar de ecologische waterkwaliteit in dit stukje stadsnatuur in beeld brengen. Wil je zelf ontdekken en leren wat in en rond het water leeft? Wil jij begrijpen hoe de wetenschap werkt? Wil je meer leren hoe beheer en inrichting van het water en de oever van invloed is op de waterkwaliteit? Dan is deze natuur belevingsactiviteit iets voor jou.

Doe mee aan dit ‘citizen science’ project op

zondag 14 juli van 13:00 – 15:00 uur

In gezond water schuilt een enorme rijkdom aan dieren en planten. Een fascinerende, onbekende wereld. Je kunt een indruk krijgen van de ecologische waterkwaliteit door de kleine beestjes, die in en op het water leven, te vangen en te determineren. Hoe meer soorten, hoe beter de biodiversiteit. Die kleine beestjes zijn voer voor vissen, vogels en amfibieën. Die kleine beestjes gaan we vangen en ze leren kennen door ze o.a. te bekijken met sterke vergrootglazen en een microscoop. Daarna zetten we hen uiteraard weer terug.

Wat ga je doen?

Ecologische metingen, zoals:

  • Met een schepnet waterdiertjes vangen en in een bak met een zoekkaart ontdekken welke soort het is.
  • Water- en oeverplanten met een hark naar de kant trekken. Daarna uitzoeken welke soorten het zijn. Dat kan met een zoekkaart, maar ook met Plantnet of ObsIdentify op een smartphone of tablet.

Fysische eigenschappen van het water en de omgeving ervan meten, zoals:

  • De diepte van het water, de temperatuur, kleur, geur, de stroomsnelheid, afval op de oever, de helderheid van het water meten met een secchischijf, enz.

Chemische eigenschappen, zoals de pH.

Hoe hoger de biodiversiteit, hoe beter de natuur het water schoon kan houden.

 

Praktische informatie

  • Leden gratis. Niet leden: € 5 Wij verzoeken u vriendelijk om vooraf en contant te betalen.
  • Aantal deelnemers: 15. Voorkennis is niet nodig.
  • Geef je op via natuurlijkrotterdam@knnv.nl
  • De verzamelplek wordt dan in detail toegestuurd. Schoon water is de basis voor de biodiversiteit in en rond het water. In stedelijk gebied is ecologisch gezond water belangrijk voor een gezonde en prettige leefomgeving voor planten, dieren, mensen en … de kwaliteit van de bodem.
  • Als burgerwetenschapper kun je meedoen om de ecologische waterkwaliteit van het water in jouw buurt te meten. De resultaten van deze metingen helpen om mee te denken en te beslissen wat we kunnen doen om de waterkwaliteit voor planten en dieren te verbeteren.

 

Wat is en doet de Natuurlijk Rotterdam?

Natuurlijk Rotterdam is een actieve vereniging van natuurliefhebbers en -beschermers in Rotterdam en omgeving. Het werkgebied omvat de gemeenten Rotterdam, Barendracht, Albrandswaard en Ridderkerk. De doelen zijn natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Samen ontdekken, beleven en beschermen wij die natuur. Dat gaat via excursies, workshops, lezingen, adviezen aan de gemeente, particulieren en organisaties. Dit alles rond onderwerpen van de natuur in Rotterdam e.o. De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging waartoe circa 50 afdelingen in Nederland behoren.

juli 14 2024

Organisator

Natuurlijk Rotterdam
Email:
Website: Visit Organizer Website