Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

Dialoog/Lezing: Van Stadspark tot volkstuin tijdens Rotterdam Architectuur Maand

Rotterdam investeert in 7 stadsprojecten die de stad voorzien van nieuwe groene longen. Deze stadsprojecten hebben als doel bij te dragen aan de transitie naar een klimaatbestendige stad.

Een hoopwekkend initiatief, maar laten we vooral niet vergeten dat er aan de randen van de stad al bestaande groengebieden liggen en dat er tal van groeninitiatieven zijn vanuit Rotterdammers. Door deze zichtbaar te maken en te verbinden, kan de stad transformeren tot een waar Nationaal Park.

In een publiek gesprek gaan experts en geïnteresseerden in op het belang en de potentie van groeninitiatieven voor de toekomst van de stad. Tijdens deze bijeenkomst worden verschillende groeninitiatieven belicht. Het verbinden van groeninitiatieven, volkstuincomplexen en bestaande groenstructuren is van essentieel belang voor een duurzame stedelijke ontwikkeling van Rotterdam. Het is tijd om de stad te gaan herontwikkelen tot een natuurgebied met de mens als onderdeel van het ecosysteem.

Stadspark West

Zo is het initiatief Stadspark West, een onderzoek naar de waarde en betekenis van een bestaand stadslandschap. Deze groene scheg wordt verrassend leesbaar als je de volkstuinen, voorzieningen en initiatieven in het groen naast elkaar toont. Het stadslandschap wordt doorsneden door verschillende stedelijke netwerken zoals spoor- en autowegen, biedt ruimte aan veel recreatieve en sportieve voorzieningen en kent een divers gebruik. Stadspark West onderzoekt samen met belanghebbenden en gebruikers de betekenis van dit gebied als één stadspark. Een ontwerpend onderzoek naar deze waardevolle stadsnatuur die bijdraagt aan een toekomstbestendig Rotterdam.

Andere initiatiefnemers zijn vereniging Groen010 die de verbindgroen010-kaart hebben ontwikkeld, een initiatief van de Groene Connectie in Rotterdam West. Deze verbinding werkt niet alleen als inspirerende routekaart, het verbindt bovenal de groene initiatieven in Delfshaven. Naast de voor de hand liggende waarden als een aantrekkelijke groene buitenruimte en sociale cohesie, brengt zo’n verbinding ook mentale gezondheid, educatie, verminderde (hitte) stress, schonere lucht en draagt het onder meer bij aan klimaatadaptatie. De kaart toont de rijkdom van al het groen dat er al is (meer dan 700 groene plekken staan al op de kaart) en is een basis voor meer onderlinge samenwerking tussen groene initiatieven én andere stakeholders zoals de gemeente, waterschappen en woningbouwcorporaties.

Volkstuinen

Ook belichten we in dit gesprek het ontwerpend onderzoek gericht op de Rotterdamse volkstuinen. Deze bijzondere biotopen zijn vaak verweven met de rafelranden van de stad en kenmerken zich door stadsnatuur, zelfbouw en zelforganisatie. Vanwege de grote behoefte aan woningen en wegen, en de schaarste aan grond, heeft de gemeente verschillende tuincomplexen op het oog als bouwlocatie. De volkstuincomplexen hebben zich verenigd binnen het Platform Rotterdamse Volkstuinen. Gezien de druk op deze gronden en het gegeven dat onbekend onbemind maakt, documenteert de foto-expositie ‘Gedroomde Stadsnatuur’ deze volkstuincultuur. Ontwerppraktijk Dérive bouwt hierop voort met de start van het ontwerpend onderzoek ‘Volkstuincomplex als Stadstuinpark’, waarin zij met een collectief op een verbeeldende manier onderzoek doen naar volkstuinen.

Programma

 • Welkom en introductie
 • Gesprek I – Groeninitiatieven in de stad
 • Gesprek II – Waarden van volkstuinen
 • Afronding en borrel

Deze bijeenkomst wordt gemodereerd door Léon van Geest.

Praktische info

 • Donderdag 22 juni van 13.00 uur tot 15.00 uur
 • Lokatie: festivalhart (Maassilo)/ Maashaven Zuidzijde 1-2
 • Tickets, Toegang Gratis
 • Bezoek je dit programma, dan is het niet nodig om een apart entreeticket voor het festivalhart te kopen. Een ticket voor dit programma geeft al toegang tot het drijvende festivalhart.
 • Meld je bij de welkomstbalie van de Rotterdam Architectuur Maand op het pleintje voor de Maassilo. Laat hier je ticket scannen. Je ontvangt een bandje waarmee je toegang krijgt tot het programma in het drijvende festivalhart. Kom je 30 minuten vóór aanvang van het programma, dan kun je ook nog de route door het festivalhart lopen
 • LET OP! Ga niet direct naar de drijvende bakken, zonder (programma)bandje krijg je geen toegang.
juni 22 2023

Venue

Maassilo Maashaven

Maashaven Zuidzijde 1-2
Rotterdam, 3081 AE

+ Google Maps

Organisator

Dérive
Website: Visit Organizer Website