Laden Evenementen

NATIONALE BIJENTELLING 2024!

Wil je ook je steentje bijdragen aan de bescherming van de wilde bij? Doe mee aan de Nationale Bijentelling op 15 t/m 24 april! Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet.

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen de organisaties achter de Nationale Bijentelling  iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis.

Doe mee!

HIER word je stap voor stap meegenomen bij het herkennen van de 16 bijensoorten die je in je tuin kunt tegenkomen. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ook kun je alvast oefenen voor de Bijentelling via spelletjes en leuke activiteiten. Kijk op de facebookpagina van de nationale bijentelling voor leuke dagelijkse tips en informatie over bestuivers.

Onderzoek

Vorig jaar deden ruim 3.700 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks het koude voorjaar – ruim 75.000 bijen en zweefvliegen. Het aantal tellers is goed nieuws voor de wilde bij. Hoe meer tellers, hoe beter voor de wilde bij! Biesmeijer legt uit waarom: “Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

april 15 2024
  ·  
april 24 2024

Organisatoren

Naturalis biodiversity center
Website: Visit Organizer Website
Landschappen
Website: Visit Organizer Website
IVN
Phone: 070 - 302 30 30
Email:
Website: Visit Organizer Website