Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Natuurcafé: Ontdek de wonderlijke wereld van wilde bijen in Rotterdam, en tentoonstelling in het Energiehuis

Wist je dat er meer dan 360 verschillende soorten bijen in Nederland leven? De meeste van deze bijen leven solitair, andere leven in sociale volken. Wat veel mensen niet weten, is dat zo’n 70% van onze voedselgewassen afhankelijk is van bestuiving door insecten, waaronder deze wilde bijen. Ze spelen een cruciale rol in onze ecosystemen door te zorgen voor de bestuiving van veel planten, wat essentieel is voor de productie van ons voedsel en voor de natuur in het algemeen.

Bedreigingen voor de wilde bij

Helaas gaat het slecht met de wilde bij. Het gebruik van pesticiden en de schaalvergroting in de landbouw vormen grote bedreigingen voor deze essentiële bestuivers. Deze factoren hebben geleid tot een drastische afname van de bijenpopulatie. Het is van cruciaal belang dat we actie ondernemen om deze onmisbare bestuivers te beschermen.

Bijenportretten en Natuur Café

Op vrijdag 26 april geeft Sharida Bhageloe een lezing over de wilde bijen in het Natuur Café. Wilde bijen zijn zeer divers in uiterlijk en levenswijze. Van kleine, zwart glimmende maskerbijtjes tot grote, harige hommels. Van nesten in holle braamstengels tot zelf gegraven gangenstelsels in de grond. Sommige soorten verzamelen stuifmeel van elke bloem die ze tegenkomen, andere zijn kieskeurig en verzamelen uitsluitend stuifmeel van bijvoorbeeld klokjes, heggenrank of ogentroost.

  • Vrijdag 26 april 2024, van 19:15-22:00 uur
  • Energiehuis, Heindijk 350, 3079 PM Rotterdam
  • Kosten: 1 euro voor koffie met koek, een gift is welkom, deelname is gratis
  • Spreker: Sharida Bhageloe

Tentoonstelling bijenportretten.

  • Doormiddelmiddel van macrofotografie laat Sharida Bhageloe een scala aan wilde bijen zien, die gefotografeerd zijn in de wijk Reyeroord, Rotterdam.
  • Deze Bijenportretten zijn van 8 tot 30 april te zien in het Energiehuis.
  • Toegang is gratis, van maandag tot donderdag (10:00-15:00).  Voor meer informatie, natuurlijkrotterdam@knnv.nl

 

Wat is en doet de Natuurlijk Rotterdam e.o.

Natuurlijk Rotterdam en omgeving is een actieve vereniging van natuurliefhebbers en -beschermers. Het werkgebied omvat de gemeenten Rotterdam, Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. De doelen zijn natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Samen ontdekken, beleven en beschermen wij die natuur. Dat gaat via excursies, workshops, lezingen, adviezen aan de gemeente, particulieren en organisaties. Dit alles rond onderwerpen van de natuur in Rotterdam e.o..

Natuurlijk Rotterdam e.o. wil een platform zijn waar natuurliefhebbers elkaar ontmoeten en opkomen voor de belangen van de natuur.

De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging waartoe circa 50 afdelingen in Nederland behoren.

april 26 2024

Venue

Energiehuis

heindijk 350
Rotterdam, Zuid Holland 3079 PM Nederland

+ Google Maps

Organisator

Natuurlijk Rotterdam
Email:
Website: Visit Organizer Website