Op plasticdieet met de app ‘My little Plastic Footprint’

Wat heb je vandaag allemaal aangeraakt? Je tandenborstel, het douchegordijn, je laptop, je telefoon. We kunnen er niet omheen; we worden omringd door plastic. Als we allemaal wat bewuster gaan leven, minder plastic gebruiken waar dat niet nodig is en alternatieven inzetten waar dat kan, zou dat enorm veel schelen. We kunnen veel meer dan we zelf denken!

My little plastic footprint

Maar hoe begin je? En met wat? Dat kan soms lastig zijn. Daarom helpt de Plastic Soup Foundation je graag op weg! Met hun app My Little Plastic Footprint helpen zij je op plastic dieet gaan. Doe mee en download de App via Google play of via de App store. .My Little Plastic Footprint is een app die je helpt om je plasticvoetafdruk te verkleinen door op plasticdieet te gaan. De My Little Plastic Footprint-app helpt je minder plastic te gebruiken en duurzame alternatieven te kiezen.

Hoe werkt het?

Het is heel makkelijk: kies een van deze zes terreinen van je dagelijks leven – badkamer, keuken, reizen, vrije tijd, huishouden of tuin – en start vandaag nog met je plasticdieet. Om te berekenen hoe groot je plasticvoetafdruk is, hebben we de Plastic Mass Index (PMI) bedacht. De PMI is een manier om te meten hoe groot jouw bijdrage aan de plasticvervuiling is. Hoe lager je PMI, hoe minder je vervuilt; hoe dichter je PMI de 100 nadert, hoe meer je vervuilt. Door op plasticdieet te gaan, verlaag je je PMI.

Waarom is het belangrijk?

We consumeren allemaal te veel plastic. Letterlijk! Er zit plastic in ons eten, het water dat we drinken en zelfs in de lucht die we inademen. Helaas beseffen de meeste mensen niet dat we ziek kunnen worden als we plastic binnenkrijgen. De chemicaliën in plasticdeeltjes kunnen kanker, hartaandoeningen, Alzheimer, dementie, Parkinson, artritis en impotentie veroorzaken en bovendien het ongeboren kind schade toebrengen.

Wij mensen creëren veel plasticafval. Meer dan 80% van het plastic in de oceanen komt van het land. En 50% van al het plastic dat we dagelijks gebruiken, wordt binnen 20 minuten weggegooid. Plastic in het milieu breekt niet af, maar fragmenteert tot kleinere stukjes, die microplastics worden genoemd. Onze oceanen zijn inmiddels een soort soep vol microplastics: de plasticsoep. Hiervoor zijn we met zijn allen verantwoordelijk: consumenten, bedrijven én overheden.

Om onze plastic voetafdruk te verkleinen, moeten we allemaal op plasticdieet. Met de vernieuwde My Little Plastic Footprint-app helpen we je minder plastic te gebruiken, de juiste alternatieven te kiezen en zo te voorkomen dat je ziek wordt van alle giftige chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd. Het dieet is bedoeld om onze eigen gezondheid te beschermen, het milieu te behoeden voor plasticafval en te komen tot een absolute reductie van plasticproductie.

Wie heeft deze app ontwikkeld?

Het internationale team achter deze app bestaat uit:
-Plastic Soup Foundation, een in Amsterdam gevestigde organisatie die de wereldwijde campagne Beat the Microbead leidt. Hun slogan: No plastic in our water or our bodies!
-EA: een expert op het gebied van data en gamification
-Smäll: een van de toonaangevende reclamebureaus in Spanje op het gebied van duurzaamheid.
-Ocean Recovery Alliance: een internationale NGO met vestigingen in Hong Kong en de VS, met twee wereldwijde programma’s op het gebied van plasticvervuiling, waaronder het Plastic Disclosure Project.

 

Ga HIER naar de site om je aante melden voor regelmatige tips en tricks, die je plastic verbruik kunnen verminderen. Vindt HIER meer informatie over de Plastic Soup foundation.

 

Bron: Plastic Soup Foundation