Forest bathing Academy leidt op tot bosbad gids

Eind april beginnen de eerste cursisten van Forest bathing Academy aan hun opleiding, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Om als erkend forest bathing gids aan de slag te kunnen was je tot voor kort vele duizenden euro’s kwijt en moest je voor een training naar het buitenland. De forest bathing academy wil de bottleneck van hoge kosten en afstand wegnemen voor potentiële gidsen. Forest bathing is een interessante nieuwe gezondheidstrend. In Nederland kun je het sinds een kleine vier jaar doen met erkende gidsen.

Bosbad Gids

Elk land geeft een eigen invulling aan bosbadderen. De Nederlandse aanpak is no-nonsense, verzorgd en zet in op een kwalitatief hoogwaardig aanbod. De focus ligt op gezondheid en wellness waarbij ook de beleving van een bosbad als unieke ervaring belangrijk is. In Japan heet het Shinrin Yoku en krijg je het op recept bij depressie en welvaartsziekten. In de VS is er een outdoor variant voor ICT’ers, in Engeland wordt het gecombineerd met Keltische elementen.

De FbA opleiding is specifiek gericht op het opleiden en trainen van nieuwe Nederlandse gidsen. Er is nu een klein dozijn gediplomeerde gidsen actief en veel belangstelling vanuit zorg, wellness en bedrijfsleven. Om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen is er nu de FbA opleiding.

FbA wordt geleid door Gudrun Feldkamp en Marijke Lammers, beiden gediplomeerd door de internationale ANFT opleiding en ervaren als trainer en educator. Ze ontwikkelden een eigen lesmethode: way of the guide. De methode is opgebouwd uit modules die deels online en deels in bijeenkomsten worden gegeven. Na de eerste module mag een deelnemer de titel practitioner dragen en kan hij/zij deelnemers begeleiden. De vervolgopleiding tot master leidt op voor de zelfstandige beroepspraktijk. De practitioner module kost € 750,- ex BTW. De master module € 850,- ex BTW.

Voor wie nu droomt van een praktijk als forest bathing gids maar het eerst nog eens zelf mee wil maken zijn er forest bathings voor particulieren op inschrijving.  De locaties hiervoor zijn Meijendel bij Wassenaar, het strandbos in Hoek van Holland en het Nessebos in Rotterdam.