Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Online Lezing over communicatie tussen schimmels en planten.

Schimmels speelden een belangrijke rol bij de kolonisatie van het vaste land door planten. Uit fossiele vondsten van miljoenen jaren geleden is gebleken dat de vroegste landplanten al gekoloniseerd waren door mycorrhizavormende schimmels. Eerst verschenen de endomycorrhiza- en later de ectomycorrhizaschimmels, nog later de stikstofbindende Rhizobium-bacteriën. Mycorrhizaschimmels zijn tijdens de evolutie vele malen onafhankelijk van elkaar ontstaan evenals parasitaire schimmels (convergente evolutie). Door het bestuderen van de genomen en de expressie van genen in die schimmelgenomen tijdens kolonisatie van planten leren we steeds meer over de details van de communicatie tussen planten, mutualistische en parasitaire schimmels. In de lezing wordt een update gegeven over de stand van zaken.

Online lezing

Op 6 december om 19:30 geeft Pierre de Wit een lezing over deze materie en gaat daarbij in op de vraag hoe zowel parasitair als mutualistisch levende schimmels erin slagen het immuunsysteem van hun waardplanten te onderdrukken.

Praktisch

  • Aanvangstijd: 19.30 uur  
  • Link naar de lezing:Join Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/89402225870
  • Tip: Doordat bij de eerste lezing veel mensen tegelijk probeerden onze website te bereiken om de zoomlink te kunnen aanklikken, liep deze vast. Kopieer en plak bovenstaande link daarom in uw digitale agenda, zodat u hem vanaf uw eigen device kunt aanklikken, zonder dat u eerst naar een website hoeft te gaan.

Nederlandse Mycologische Vereniging

Deze lezing wordt kosteloos aangeboden door de NMV. De vereniging organiseert (als het straks weer kan) ook excursies en dag-, weekend- en weekactiviteiten. Als u geïnteresseerd bent in paddenstoelen en uw kennis hierover verder wilt uitbreiden, kunt u overwegen lid te worden van de NMV. Als lid ontvangt u vier maal per jaar het kleurrijke verenigingsblad Coolia.
Meer informatie over de NMV / Meld u aan als lid

Tekst: Pierre de Wit, Nederlandse Mycologische vereniging en Nature Today

december 06 2021

Details

Datum 6 december 2021
Tijd 19:30 - 21:00
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , , , ,
Evenement Tags:, , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

ONLINE

thuis achter je computer

+ Google Maps

Organisator

Nederlandse Mycologische Vereniging
Website: Visit Organizer Website