De Verdwenen Beer’ | Driedelige serie van VroegeVogels

Tot rond 1960 lag er een prachtig en uniek natuurgebied op de plek waar nu de Europoort en de Maasvlakte ligt: Vogeleiland De Beer. De Beer lag aan de zuidkant van de monding van de Nieuwe Waterweg, tegenover Hoek van Holland. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het vogeleiland ontstond, toen de Nieuwe Waterweg werd gegraven.

Het was ooit een prachtig voorbeeld van een dynamisch duinsysteem waar de zee vrij spel had. Grote strandvlaktes zorgden voor een ideale vestigingsplaats voor een kustbroedvogels, zoals visdiefje, dwergstern, de grote stern, kluut en bontbekplevier. De Beer ontwikkelde zich tot een natuurgebied dat, mede door zijn grootte van 1300 hectare, uniek was voor Nederland. In 1958 begon hier de aanleg van Europoort waardoor De Beer geheel zou verdwijnen.

Hoe heeft het zover kunnen komen dat het vogeleiland, schijnbaar zonder enig protest, rond 1960 door de gemeente Rotterdam van de kaart werd geveegd ten behoeve van de economie, de aanleg van de Europoort?

Lees en Luister hier verder naar de mooie serie : De Verdwenen Beer, door Henny Radstaak voor Vroege Vogels over dit bijzondere verdwenen vogelparadijs.

Ed Buijsman en Gerard Ouweneel op de plek waar ooit Vogeleiland de Beer lag© Henny Radstaak
Ed Buijsman en Gerard Ouweneel op de plek waar ooit Vogeleiland de Beer lag© Henny Radstaak

Bron: Vroege Vogels