200 vrijwilligers aan de slag in grienden langs Oude Maas

Ongeveer 200 vrijwilligers, waaronder veel ouders met kinderen, zijn afgelopen zaterdag 6 november weer actief geweest met natuurwerk in de grienden op de noordelijke oevers langs de Oude Maas. Dit keer ging het om een gezamenlijke inhaalactie van de organiserende Albrandswaardse verenigingen De Carnisse Grienden, Tafelronde 154 Rhoon en Lionsclub Rhoon Oude Maas. De inhaalactie was nodig omdat deze gebruikelijke, jaarlijkse werkdag in begin maart dit voorjaar helaas moest worden afgeblazen vanwege de toen geldende Corona- richtlijnen en adviezen van de overheid. Ondanks het minder gunstige jaargetijde voor opruimwerk in de nu nog dichtbegroeide grienden kon het werk nu wel veilig plaatsvinden en melden de drie verenigingen goede opkomsten van vrijwilligers en mooie resultaten.

Zwerfafval en afval vanuit de rivier minder zichtbaar en bereikbaar

De vrijwilligers concentreerden zich weer op drie locaties in de grienden te weten de Carnisse grienden rondom de Koedoodse haven, het natuurgebied Klein Profijt en in de Rhoonse grienden ten westen van de jachthaven in Rhoon. Door de nog sterk aanwezige, dichte begroeiing en het overvloedig gevallen herfstblad op de bodem was er in de grienden minder zwerfafval zichtbaar dan in het vroege voorjaar en was dit ook minder gemakkelijk bereikbaar, zeker voor de vele kinderen die mee verzamelden. De totale oogst aan zwerfafval  en getijde-afval vanuit de rivier was dan ook qua hoeveelheid minder dan in voorgaande jaren. Daarom hebben in Klein Profijt de Lions en de volwassen vrijwilligers daar zich dit keer beperkt tot het knotten van een flink aantal wilgen rondom de bekende oude eendenkooi. Vanwege dit snoeiwerk aan deze zo karakteristieke bomen deden hier dit keer geen ouders met kinderen mee. Burgemeester Jolanda de Witte van Albrandswaard en kinderburgemeester Femke Tempelman werkten ditmaal mee in de Carnisse grienden. Zowel hier als in de Rhoonse grienden assisteerden leden van de lokale scoutinggroepen en ontvingen na afloop alle kinderen een heus diploma en een herinneringsmedaille.

Werkdag Maart 2022:  Kom jij dan ook?

De drie verenigingen hopen begin maart volgend jaar, direct na de winter en nog vóór het begin van het broedseizoen, opnieuw gezamenlijk de jaarlijkse werkdag in de grienden te organiseren. Voor de dan optimale zaterdag is ook het getij van de rivier van belang. Ook de ontwikkelingen rondom Corona moeten tegen die tijd een volgende, veilige actiedag mogelijk maken.

 

Mogelijk gemaakt door:

Vereniging de Carnisse Grienden

Lionsclub Rhoon Oude Maas

Tafelronde 154 Rhoon