Verwarmingstest: is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

Wil jij weten of jouw huis klaar is voor een warmtepomp, of dat je eerst nog aanpassingen moet doen? Doe dan deze winter mee met de Verwarmingstest van Milieucentraal. Zo weet je direct hoe jouw huis ervoor staat!

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Steeds meer mensen bereiden zich hier al op voor en stappen over op duurzame manieren van verwarmen, bijvoorbeeld met een volledig elektrische of een hybride warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt je woning met een lagere temperatuur dan de cv-ketel. Wil je weten hoe dit precies werkt en waarom dit zo belangrijk is? Kijk bij Veelgestelde vragen over de verwarmingstest op de website van Milieucentraal

Wat is de Verwarmingstest?

Hoe ver ben jij al met de voorbereiding van jouw huis? Kun jij al afscheid nemen van je cv-ketel en hem inruilen voor een warmtepomp? Of verliest jouw huis nog ongemerkt veel warmte en is het verstandig om eerst beter te gaan isoleren? Bij de Verwarmingstest verlaag je de temperatuur van je cv-ketel tijdens het stookseizoen naar 50 graden. Een energiezuinig huis blijft namelijk ook lekker warm als je met lage temperaturen verwarmt. Blijft jouw huis warm? Dan weet je dat je huis goed genoeg geïsoleerd is om een warmtepomp aan te schaffen.

Hr-ketel nodig om mee te doen

Heb je een hr-ketel? Dan kan je meedoen met de test. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont (koop of huur).

Je kunt niet meedoen als je:

  • een vr-ketel hebt. Een vr-ketel is namelijk niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. Vr-ketels hangen vooral in appartementen zonder goed rookgaskanaal. Lees meer over hr-ketels en vr-ketels.
  • stadsverwarming hebt. Bij stadsverwarming kan je namelijk niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die je huis in komt.

Lees HIER verder en doe de test.

Bron: Milieucentraal