Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Zondagmiddaglezing: DNA-lab met Arjen Speksnijder

De stad barst van het leven, maar niet al dit leven is even zichtbaar. Onze lucht, water en bodem hebben hun eigen complexe ecosystemen vol micro-organismen. Deze zijn voor het menselijk oog onzichtbaar, maar ook van onschatbare waarde voor de gezondheid van onze leefomgeving.

Arjen Speksnijder is gezamenlijk lector metagenomica van Naturalis Biodiversity Center en Hogeschool Leiden als onderdeel van het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB). In zijn DNAlab ontwerpt en implementeert hij genetische technieken waarmee hij de ecosystemen van water, bodem en lucht  onderzoekt. Bij metagenomica wordt genetisch materiaal onderzocht dat rechtstreeks uit de omgeving gehaald wordt, bijvoorbeeld door middel van een bodemmonster. Aan de hand van dit materiaal kan bijvoorbeeld worden bepaald welke micro-organismen zich in die omgeving bevinden, en welke functie ze vervullen.

In deze lezing vertelt hij je meer over zijn onderzoek. Wat is bijvoorbeeld de geschiedenis van genetische technieken in biodiversiteitsonderzoek, en hoe kunnen we ze gebruiken om biodiversiteitsverlies in kaart te brengen? Kunnen we met behulp van metagenomica bepalen wat de relatie is tussen de biodiversiteit aan micro-organismen en de gezondheid van plant, mens en dier? Wat is het belang van deze verborgen biodiversiteit voor onze ecosystemen? En hoe kunnen we de technieken van metagenomica inzetten om deze voor de toekomst te behouden? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in deze lezing voor volwassenen.

 

Waar
Hobokensalon van het Natuurhistorisch museum

Wanneer
Zondag 10 december, 14.00 uur

Voor wie
Volwassenen (16 jaar en ouder)

Kosten
De lezing is gratis met een geldig toegangsbewijs tot het museum.

 

Over Hidden Biodiversity
Het Hidden Biodiversity-project wordt uitgevoerd door een breed consortium bestaande uit Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden/Hortus Botanicus Leiden, Technische Universiteit Delft, Hogeschool van Amsterdam, Bryologische en Lichenologische Werkgroep, Hogeschool Leiden/ Leiden Centre for Applied Bioscience, Erasmus Universiteit Rotterdam, Bureau Stadsnatuur Rotterdam, Cobra Groeninzicht, H.D. Sneep holding BV (Greenwavesystems), Heijmans NV, Gemeente Amsterdam, Gemeente Leiden, Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV), Provincie Noord-Holland, Reichwein Post Production BV, Respyre BV, Stichting Steenbreek, Stichting Trompenburg Tuinen & Arboretum, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties, Stichting Waarneming.nl, EnerSearch Solar GmbH en Naturalis Biodiversity Center.

december 10 2023

Venue

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Westzeedijk 345
Rotterdam,

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Phone: 010 266 04 60
Email:
Website: Visit Organizer Website