Stichting Natuurbeheer Waalbos gaat met haar vrijwilligers regelmatig aan de slag in het Waalbos. Zo beheren ze een aantal grasvelden, die ze maaien en het gras afvoeren. Deze grasvelden worden omgevormd naar bloemrijke graslanden die goed zijn voor vlinders en vogels. De Stichting bepaalt zelf wat en wanneer er gemaaid wordt zodat de kruiden de kans krijgen zaad te zetten. Ook verwijderen ze wilgenopschot op verschillende plaatsen. Door dit met de hand te doen, blijft andere vegetatie, zoals riet, langs slootkanten wel staan, zodat vogels in het voorjaar plekken hebben om te kunnen broeden. Ook hebben ze diverse bijenhotels neergezet en beheren ze de door hen neergezette oeverzwaluwwand, ijsvogelwand, torenvalkenkasten, ooievaarspaal en het door hen aangelegde kabouterpad.
Regelmatig proberen ze extra voorzieningen om de natuur een handje te helpen. Zo hebben ze dit jaar ook nestvlotjes voor de sterntjes neergelegd. Ze werken om de 2 weken in het Waalbos met een groep van 10-15 personen beurtelings op vrijdag en zaterdagochtend van 9-13.00 uur. De stichting heeft ca. 50 vrijwilligers die regelmatig aansluiten bij de natuurwerkdagen. Hun motto is: Gezellig samen bezig zijn in de natuur. Waarbij ieder doet wat ie kan en elke bijdrage waardevol is.
Praktische informatie
- Komende werkdagen in 2023 zijn: 20 oktober, 4 november, 18 november, 1 december en 16 december.
- Op de werkdag verzamelt iedereen zich om 8.45 uur in bezoekerscentrum de IJsvogel. Vandaar gaan ze het gebied in om te werken. Er is koffiepauze rond 10.30 uur en werken tot ca 12.30 uur en eten dan ter afsluiting gezamenlijk een kop soep en een broodje.
- Wilt u ook eens meewerken op een natuurwerkdag dan kunt zich aanmelden via info@onswaalbos.nl
Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 nadat de vrijwilligersgroep al sinds 2009 actief was vanuit Natuurvereniging IJsselmonde in verschillende natuurgebieden waaronder fase 1 van het Waalbos. Aanleiding voor oprichting van de stichting, was het gegeven dat er te weinig beheergeld was om het beoogde Waalbos te onderhouden. Vanuit onze stichting is er gelobbyd bij Staatsbosbeheer om het beheer van het Waalbos toch op te pakken. Dit was voorwaarde van de provincie om het Waalbos verder aan te leggen. Nadat Staatsbosbeheer de handschoen had opgepakt, is onze stichting opgericht om Staatsbosbeheer te helpen met de arbeidsintensievere werkzaamheden om samen het Waalbos tot een interessant natuurgebied te maken. De Stichting voert specifiek beheer uit in het Waalbos om het gebied aantrekkelijker te maken maar organiseert ook excursies en heeft regelmatig tentoonstellingen in de IJsvogel. De IJsvogel is ontstaan omdat Stichting Natuurbeheer Waalbos behoefte had om gereedschappen en materialen op te slaan maar ook een mogelijkheid om bij slecht weer binnen koffie te kunnen drinken, te lunchen en naar het toilet te kunnen gaan. Bij gesprekken met de Molenstichting van de Kerssenboom bleek dat ook zij behoefte hadden aan een gebouw voor opslag van materialen en ontvangst van groepen. Ook de ijsclub van Rijsoord had behoefte aan een gebouw op momenten dat de geplande ijsbaan in gebruik zou zijn zodat mensen daar naar het toilet konden. Deze drie clubs hebben de handen ineen geslagen om voor hun gezamenlijke activiteiten een gebouw te krijgen. Dankzij gelden die over waren van aanleg van het Waalbos, is het mogelijk geweest om dit gezamenlijke gebouw zo snel al te realiseren. In 2020 is het gebouw opgeleverd. Er is een aparte stichting (Stichting Bezoekerscentrum Waalbos) opgericht die het gebouw beheert en de activiteiten van de drie clubs faciliteert. De IJsvogel is daarom nu de thuisbasis van Stichting Natuurbeheer Waalbos, zo worden daar gereedschappen opgeslagen en starten van daaruit de vrijwilligers om aan de slag te gaan in het Waalbos.