Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Natuurcafé over ‘Korstmossen’

Elke laatste vrijdagavond van de maand organiseert KNNV Natuurlijk Rotterdam een natuurcafé voor alle natuurliefhebbers, leden en niet-leden van Natuurlijk Rotterdam. Deelname is gratis.
Vrijdag 23 februari neemt Karel Gort ons mee naar de verborgen wereld van de korstmossen.

Wat is een korstmos?

Een korstmos is een samenwerkingsverband tussen twee organismen, namelijk een alg en een schimmel. Zij hebben elkaar nodig en zij beschermen elkaar.
Het is een verborgen stukje stadsnatuur. Korstmossen kun je het beste met een loep bekijken. Er gaat dan letterlijk een wereld van kleuren en vormen voor je open.

Waar zijn korstmossen goed voor?

Een korstmos is goed voor het meten van de luchtkwaliteit. Zij kunnen ons waarschuwen als de luchtkwaliteit slecht is. Korstmossen op bomen zijn een goede graadmeter voor stikstof afkomstig uit landbouw, autoverkeer en industrie. Korstmossen zijn zeer gevoelig voor veranderingen van het klimaat.
Korstmossen zijn een bron van voedsel voor andere dieren. Slakken, insecten, rupsen en grotere dieren zoals herten eten korstmos. Insecten nestelen zich in korstmossen. Vogels gebruiken korstmossen om een nestje te bouwen. Korstmossen zijn dus enorm belangrijk voor meer biodiversiteit!

Korstmossen waren in de jaren 70 van de vorige eeuw bijna verdwenen. Gelukkig gaat het tegenwoordig beter met de korstmossen!
Korstmossen groeien langzaam en alleen op plekken waar zij niet hoeven te concurreren met bloemplanten. Herstel van korstmossen duurt dus vele jaren!

Citizen science

Karel Gort neemt ons op 23 februari mee in de verborgen wereld van de korstmossen.
Karel is actief bij de werkgroep Lichenen (voorheen korstmossen) van de KNNV afdeling Den Haag.
Hij laat ons kennis maken met burgerwetenschap, ook bekend als citizen science. Tegenwoordig kan elk individu al bijdragen aan de monitoring van korstmossen. Met een zoekkaart wordt het voor iedereen makkelijk om veel voorkomende korstmossen te herkennen.

Wil jij de wereld van korstmossen ontdekken? Kom dan luisteren hoe je ze kunt vinden! Leer hoe jij mee kunt doen aan burgerwetenschap door korstmossen te inventariseren. Je hoeft geen specialist te zijn. Apps zoals obsidentify maken het voor iedereen mogelijk om mee te doen.

Deelname is gratis, een gift is welkom.

Praktische informatie

  • Datum & tijd: vr 23 februari 2024 van 19:30 tot 22:00
  • Vertrekplaats: Energiehuis, Heindijk 350, 3079 PM Rotterdam
februari 23 2024

Details

Datum 23 februari
Tijd 19:30 - 22:00
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

Energiehuis

heindijk 350
Rotterdam, Zuid Holland 3079 PM Nederland

+ Google Maps

Organisator

Natuurlijk Rotterdam
Email:
Website: Visit Organizer Website