Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

De Nationale tuinvogeltelling op 28, 29 en 30 januari! Tel mee!

Het is weer zover! Op 29, 30 & 31 januari 2021 kan je weer mee doen met de telling. De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland.  Dankzij de Tuinvogeltelling weten ze hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen ze vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Foto: jurgen Hoekstra

Vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

 1. Tel op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen eventueel al van tevoren tellen op een moment dat hun schikt.
 2. Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.*
 3. Uw telling geeft u op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor u klaar. Vul uw telling uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12 uur.

Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.

Foto: jurgen Hoekstra

Leuk om te weten:

 • Twitter mee over de Tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel je telling!
 • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
 • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
 • Op de pagina Tuinvogels vind je een overzicht van de 25 meest voorkomende tuinvogels.
 • Tellen vanaf je balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar je mag tellen vanaf je balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van je ’telgrens’ en overleg eventueel met je buren om dubbeltellingen te voorkomen.
 • Wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan deze handige tellijst (PDF) van Tuinvogeltelling en print* het.
  Blijft de tellijst blanco wanneer je print? Op de website van Adobe vindt u een oplossing.
Telformulier Tuinvogeltelling

Voorpret

Wil je alvast oefenen op het herkennen van tuinvogels. Bekijk dan  HIER de live camera van de vogelvoedertafel van de Vogelbescherming.

Handige tips en tuinvogelnieuwtjes

Zin in meer voorpret? Meld je dan aan voor de voorpretmails van de Vogelbescherming. Dan ontvang je handige herkenningstips, de laatste tuinvogelnieuwtjes en mooie aanbiedingen.  Ga HIER naar de site over de Tuinvogeltelling.

januari 28 2022
  ·  
januari 30 2022

Details

Start 28 januari 2022
Eind 30 januari 2022
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , , , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Organisatoren

Vogelbescherming Nederland
Phone: 030 693 7799
Website: Visit Organizer Website
Sovon Vogelonderzoek Nederland
Phone: 024 7 410 410
Email:
Website: Visit Organizer Website