Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Nationale Spinnentelling 2021

Welke spinnen zitten er in jouw tuin ? Op 11 en 12 september organiseert Jaarrond Tuintelling de Nationale Spinnentelling, samen met EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center en Natuurmuseum Fryslân. In tuinen en huizen leeft een flinke diversiteit aan spinnensoorten. De afgelopen jaren zijn tijdens de spinnentellingen in totaal zeventig soorten spinnen waargenomen. Veel deelnemers aan de spinnentelling tellen al langer dieren in hun tuin en zo worden ook steeds vaker allerlei wat lastiger te vinden of op naam te brengen soorten gemeld. Misschien kunt u daar dit jaar wel een nieuwe spinnensoort aan toevoegen? Zo werd tijdens de spinnentelling van 2020 voor het eerst de valse wolfspin waargenomen.

Koplopers

De top drie was de afgelopen twee jaar respectievelijk de kruisspin, de grote trilspin en de venstersectorspin. Het gemiddelde aantal kruisspinnen per tuin lijkt wel af te nemen en we zijn benieuwd of die trend zich voortzet of dat de natte zomer weer zorgt voor een opleving. Spinnen zoeken kan op allerlei manieren. Je kunt in de tuin zoeken op en tussen planten, onder bladeren, op de grond of tussen stenen. Maar ook in en om het huis zijn spinnen te vinden in hoeken, gaatjes en langs randjes van kozijnen of deuren. Je kunt zelfs in het donker met een zaklamp op zoek naar nachtactieve spinnen.

Hoe werkt het?

1. Zoek de spinnen

Ga op 11 en 12 september op zoek naar spinnen in je tuin.

2. Bepaal welke soort het is

In Nederland komen zo’n 640 spinnensoorten voor. Op de spinnenzoekkaart staan enkele van de meest voorkomende spinnen.

3. Tellingen doorgeven

Bevestig datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door. Het is belangrijk dat je niet 2x dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je ze door.

De invoerknop is vanaf zaterdag de 11e te zien tot en met maandag 13 september 12.00 uur naast de weektelling en tijdstiptelling op Jaarrond Tuintelling.

Resultaten
De resultaten van de landelijke spinnentelling kun je straks bekijken via de resultatenpagina.   Met jouw hulp draag je bij aan een betere kennis van de natuur!

september 11 2021
  ·  
september 12 2021

Details

Start 11 september 2021
Eind 12 september 2021
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Organisator

EIS kenniscentrum insecten
Website: Visit Organizer Website