Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Meld je aan: Cursus ‘Ontwerp je eigen eetbare tuin 2023’ van Cooperatie Ondergrond

6 dagen kennis en inspiratie over alle stappen van het ontwerpproces en diverse soorten eetbare planten en plantcombinaties.

Door: Maarten Epskamp & Max de Corte

In deze cursus doorloop je in een aantal weken alle benodigde stappen om tot een ontwerp te komen van je eigen eetbare tuin. De focus ligt hierbij op het gebruik van eetbare vaste planten (bomen, struiken en kruidachtigen) Hierdoor kan een sierlijke natuurtuin worden ontwerpen die ecologisch waardevol is, zoveel mogelijk bestendig tegen veranderingen in het klimaat en waar bovendien uit geoogst kan worden. Biodiversiteit, functionaliteit, eetbaarheid en schoonheid gaan hierbij dus hand in hand.

De cursus bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. In chronologische volgorde wordt elke week uitleg gegeven over een bepaalde fase van het ontwerpproces om zo van observatie en analyse tot ontwerp met beplantingsplan te komen. Je gaat hierbij stapje voor stapje aan de slag met het ontwerp voor je eigen tuin. Er is iedere lesdag ruimte voor vragen en reflectie en er zullen een aantal voorbeeldlocaties bezocht worden.

Praktische gegevens

Wat en wanneer?

De cursus bestaat uit 6 aaneengesloten zaterdagen van 10:00 – 16:30 uur. De locatie is ergens in Rotterdam of Den Haag en zal per cursusdag verschillen, precieze locatie volgt ruim voor aanvang van de cursus. Tijdens alle dagen is er veel ruimte voor vragen en uitwisseling. Op hoofdlijnen ziet de inhoud van de cursus er als volgt uit:

  • dag 1 (20 mei) : introductie permacultuur en voedselbossysteem
  • dag 2 (27 mei): zonering, programma van eisen en vlekkenplan
  • dag 3 (3 juni): beplanting: bomen, struiken, kruidachtigen, klimmers
  • dag 4 (10 juni): ontwerp tekenen
  • dag 5 (17 juni): beplantingsplan en materialen
  • dag 6 (24 juni): aanleg en beheer

De cursus: voor wie?

Voor iedereen die belangstelling heeft voor eetbare natuurtuinen en voedselbossen en daar praktisch mee aan de slag wil.

Investering/Bijdrage*

€550,- voor particulieren & € 675,- (incl. btw) voor ondernemers/bedrijven

De cursus is inclusief (digitaal) cursusmateriaal, koffie en thee. Lunch is op basis van potluck.

*Mocht geld een belemmering zijn om deel te nemen; neem dan contact met ons op.

Over de docenten:

Max de Corte

Max de Corte, mede oprichter van Ondergrond en Moestuinman, heeft zich de afgelopen 10  jaar gespecialiseerd in voedselbossen, permacultuur, (buurt)moestuinen, groeneschoolpleinen en stadslandbouw. Naast voedsel zijn thema’s als educatie, ecologisch bouwen, zelfvoorzienendheid en bewustwording een integraal onderdeel van zijn werk. Met Moestuinman heeft Max de Corte inmiddels een indrukwekkend netwerk opgebouwd en is uitgegroeid tot een uniek organisch samenwerkingsverband tussen verschillende professionals, doen-denkers, pioniers, actieve bewoners, lokale organisaties en wereldverbeteraars in Rotterdam (en de rest van Nederland).

Maarten Epskamp

Na als landschapsontwerper bij een ontwerpburo en gemeente te hebben gewerkt, kwam Maarten op het pad van de permacultuur waarin de drie ethische uitgangspunten: zorg voor de mens, zorg voor de aarde en eerlijk delen centraal staan. Deze visie sluit naadloos aan op zijn intrinsieke behoefte om op een positieve manier bij te dragen aan de noodzakelijke nieuwe balans van de mens als onderdeel van haar natuurlijke omgeving.
Sindsdien werkt hij als zelfstandige onder de naam Epskamp Landschap en als lid van Coöperatie Ondergrond aan het ontwerp en de realisatie van voedselbossen, eetbare (sier)tuinen en groen-blauwe schoolpleinen. Ook houdt hij zich bezig met de organisatie en begeleiding van de uitvoering, steekt zelf ook graag de handen uit de mouwen en deelt zijn kennis via rondleidingen en workshops. Hij is daarnaast een van de initiatiefnemers van het eerste voedselmoeras van Nederland dat in Den Haag is gerealiseerd.

www.epskamplandschap.nl

www.ondergrond.eu

Vragen?

Mail naar bart@ondergrond.eu

Voor de Cooperatie Ondergrond annuleringsvoorwaarden: klik hier.

 

BRON: Cooperatie Ondergrond

april 14 2023
  ·  
mei 07 2023

Venue

Rotterdam

Rotterdam, Zuid Holland 010

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

Coöperatie Ondergrond
Phone: 0643093401
Email:
Website: Visit Organizer Website