Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Groene Verstrengelingen in Het Gemaal op Zuid

Groene Verstrengelingen in Het Gemaal op Zuid

Een samenwerking tussen Botanische Tuin Afrikaanderwijken het Gemaal op Zuid biedt een weekendvol programma rondom biodiversiteit in de lokale omgeving. Samenvallend met het Verborgen Tuinenweekend en de Rotterdam Architectuur Maand zijn de Botanische Tuin Afrikaanderwijk en het Gemaal zaterdag en zondag, 3 en 4 juni 2023, geopend om de lentepracht te kunnen bewonderen, muziek op het Terrrastival te beluisteren, kunst te bekijken, en mee te praten tijdens ‘Groene Verstrengelingen’ [Green Entanglements].

In dit ‘gesprek van de dag’ -over hoe natuur verweven is in ons bestaan en dat deze relatie vraagt om duurzaam ecologisch bewustzijn- gaan Bioloog Professor dr. Kees Vink, groen initiator/coördinator Philip Kuypers en Marjolein Moeijes van het team achter Nationaal Park Rotterdam in op verschillende praktische voorbeelden en urgente aspecten waarom we beter rekening moeten houden met de biodiversiteit van onze stedelijke omgeving, Rotterdam inbegrepen. Dit gesprek wordt gemodereerd door Melitta van Bracht van de Botanische tuin.

Gedurende beide dagen zijn werken tentoongesteld, zowel in ‘t Gemaal als in de Botanische Tuin: natuurfotografie en gedichten van Merlijn Wirtz en keramiek geïnspireerd door verhalen rondom planten van Kate Price. Voor kinderen zal een doe-hoek worden ingericht om uiting te kunnen geven aan inspiratie die natuur om hen heen kan betekenen. De zaterdag wordt afgesloten met drankjes en muziek van Jeroen & Eline op gitaar en cello.

Op zondag verzorgt cultureel sociaal werken en sociale tuinman Tom Lorier een praktijkgerichte workshop rondom composteren. Hoe kunnen we ons organisch afval te beheren en onze bodem te verrijken?

Iedereen is welkom en de entree is gratis!

PROGRAMMA:
(Vind plaats bij de Botanische Tuin Afrikaanderwijk (BTA)| & Gemaal op Zuid)

Zaterdag 3 juni

10:30-17:00
BTA open – Bezoek de tuin! En stel vragen aan de aanwezige BTA-leden/vrijwilligers.

Gemaal open – ochtendthee
Kunst van Merlijn en Kate te bekijken (zie biografieën aan het eind van het document).

14:00-14:30 Muziek (preview Zuidtopia Terrastival) 
met Jeroen & Eline op gitaar en cello. De natuur vormt de bron van inspiratie van hun muzikale verhalen waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor oa ijsberen, dolfijnen, bomen en…
Set 1 bij BTA

15:00-16:30 Gesprek van de dag: Groene Verstrengelingen / Green Entanglements
Gemaal
Over biodiversiteit in onze stedelijke omgeving
Bioloog Kees Vink, groen initiator/coördinator Philip Kuypers en Marjolein Moeijes van het team achter Nationaal Park Rotterdam zullen ingaan op verschillende urgente aspecten waarom we beter rekening moeten houden met de biodiversiteit van onze stedelijke omgeving, Rotterdam inbegrepen. Dit gesprek wordt gemodereerd door Melitta van Bracht van de Botanische tuin.

16:50-17:20 Muziek (preview Zuidtopia Terrastival) door gitaar en cello duo Jeroen & Eline
Set 2 bij Gemaal op Zuid

Afternoon tea en drankjes

18:30 Einde

Zondag 4 juni

10:30-17:00
BTA open – Bezoek de tuin! En stel vragen aan de aanwezige BTA-leden/vrijwilligers.

11:00-13:00
Compost leerworkshop met Tom Lorier

Hoe kunnen we ons organisch afval te beheren en onze bodem te verrijken?
In deze workshop leer je de basics van compost en leer je eenvoudig hoe je zelf aan de slag kunt om je eigen afval om te zetten naar zwart goud: compost! Of je nou alleen een balkon
hebt of een landgoed, iedereen kan leren composteren. Vanuit de theorie gaan we ook in de Botanische tuin kijken naar de praktijk.

Dit programma is samengesteld door Astrid Priester (Botanische Tuin Afrikaanderwijk) and Kate Price (Kunstenaar). Mede mogelijk gemaakt door het Gemaal op Zuid, Afrikaanderwijk Coöperatie, Gemeente Rotterdam en de Rotterdam Architectuur Maand.

juni 03 2023

Venue

Het Gemaal op Zuid

Pretorialaan 141
Rotterdam, Zuid- Holland 3072 EL Nederland

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

Botanische tuin Afrikaanderwijk
Email:
Website: Visit Organizer Website