Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Buitenplaats Brienenoord Textiel festival

Buitenplaats Brienenoord Textiel festival

Op zaterdag 9 en zondag 10 december staat de Buitenplaats in het teken van duurzaamheid en circulariteit met textiel! Kom gratis 2de hands kleren uitzoeken, hergebruiken, repareren of vernieuwen. Ontwikkel je handwerk-vaardigheden en leer je kledingkast verduurzamen!

Iets inleveren is niet verplicht om mee te doen aan de ruil!

Zaterdag 9 december 

11:00 – 17:00 uur – Kledingruil!

Gratis tweedehands kledingbeurs

11:00 – 17:00 uur – Upcycling workshop

Dragadina, Jip Cat

11:00 – 17:00 uur – Rommelige sashiko-workshop

Sashiko is een manier om kleding zichtbaar te herstellen. Het vindt zijn oorsprong in Japan en ontwikkelde zich van een functionele manier van naaien naar vele variaties. In deze workshop combineren we de basis van deze borduurtechniek en integreren we activisme in onze praktijk.

17:00 – 20:00 uur – Movie night

Unravel (14’, regie: Meghna Gupta, 2012)

Unravel volgt de minst gewilde kleding van de westerse wereld op een reis door Noord-India. Ze worden naar Panipat gestuurd, een slaperig stadje en de enige plek ter wereld die ze wil hebben, waar ze weer tot garen worden gerecycled. De film volgt Reshma, een slimme, nieuwsgierige vrouw die werkt in een textielrecyclingfabriek in een klein stadje in India. Ze droomt ervan om dezelfde enorme afstanden af ​​te leggen als de kleding die ze verwerkt. Terwijl Reshma ons laat zien hoe deze kledingstukken worden getransformeerd, denken zij en andere vrouwelijke werknemers na over deze kleding. Ondanks een beperkte blootstelling aan de westerse cultuur, construeren ze een beeld van hoe het Westen is, waarbij ze zowel hun verbeeldingskracht als de geruchten gebruiken die met de afdankertjes rondreizen.

La Libertad (30′, regie: Laura Huertas Millán, 2017)

Laura Huertas Milláns stille, meesterlijke La Libertad, geproduceerd in het Sensory Ethnography Lab van Harvard, volgt een groep matriarchale wevers in Mexico. Door middel van subtiele verschuivingen in schaal en ruimte wordt formeel het onderzoek van een object nagebootst.

Clotheslines (30′, regie: Roberta Cantow)

Een film die de was serieus neemt als een vorm van volkskunst, een beladen sociale betekenisgever en lens voor vrouwen om na te denken over de geneugten, pijn en ambivalenties van huishoudelijke taken.

Zondag 10 december

12:00 – 17:00 uur – Duurzaam dealen met je cyclus

cups, cups, cups, menstruatiecups zijn een populaire en milieuvriendelijke manier om door je menstruatie te komen. Maar misschien gebruik je liever maandverband, heb je behoefte aan wat extra bescherming of wil je op een zelfvoorzienende manier omgaan met je menstruatiecyclus. In deze workshop gaan we onze eigen maandverband naaien. DIY wasbare rode-vloed-vangers! Circulair, milieuvriendelijk, comfortabel, goedkoop en gemakkelijk schoon te maken. En ze kunnen voor meer gebruikt worden dan alleen de rode druppels.

12:00 – 17:00 uur – Gemeenschappelijk weven

Met de kleding-, draad- en textielresten die rond de Buitenplaats liggen creëren we een herinnering van de Circulaire Textieldagen. In deze workshop werken we creatief samen met weeftechnieken en proberen zo de restjes aan elkaar te binden om onze tijdlijn te documenteren.

12:00 – 17:00 uur – experimenteel borduurwerk

Samen verkennen we de mogelijkheden binnen het borduren. Van 3D-vormen tot interactieve ontwerpen. Doe mee aan deze workshop om de basis te leren of daag jezelf uit met een nieuwe benadering van textielkunst!

Het hele weekend: Gratis koffie, thee & koekjes

december 10 2023

Venue

Buitenplaats Brienenoord

Van Brienenoord 5
Rotterdam, Zuid-Holland 3077AE Nederland

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

buitenplaats Brienenoord
Email:
Website: Visit Organizer Website