Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Bodemdierendagen 2021: 24 september t/m 6 oktober. Speur je ook mee?

Hoe gaat het met het leven in de bodem? Van 24 september t/m 6 oktober is de zevende editie van de Bodemdierendagen. Tel de bodemdieren in je tuin, in plantenbakken of zelfs op een groen dak! Want bodemdieren zijn dan wel klein, ze doen grootse dingen voor de natuur. Een slak kan bijvoorbeeld elke dag tot de helft van zijn eigen lichaamsgewicht eten, en dus recyclen. Regenwormen kunnen samen wel 8900 km aan tunnels graven per hectare grond. Die tunnels laten zuurstof en water toe in de bodem.

Erop of eronder

Het thema van deze zevende editie is ‘Erop of eronder’. Op veel plekken in Nederland gaat het helaas niet goed genoeg met de bodem en bodemdieren. Door asfalt en steeds meer bestrate tuinen blijft er minder ruimte over voor planten en dat betekent minder voedsel voor bodemdieren. Ook verstoring, te veel stikstof, bestrijdingsmiddelen en droogte maakt de bodems minder gezond. Voor bodemdieren is het echt: erop of eronder! Kortom, het is goed om te weten hoe het gaat met de bodemdieren in de Nederlandse dorpen en steden. Daarom is Jaarrond Tuintelling dit jaar partner geworden van dit evenement van het Nederlands Instituut voor Ecologie en het Centrum voor Bodemecologie.

Hoe werkt het?

Zoek tussen 24 september en 6 oktober naar bodemdieren met behulp van deze zoektips:

Tip 1: Ga naar buiten en kijk goed naar de grond, op je knieën bijvoorbeeld.
Tip 2: Kijk onder stenen, bloempotten, tussen planten of afgevallen bladeren en takken.
Tip 3: Steek een schep in de (gras)bodem en laat deze regelmatig trillen of spit een beetje grond om.
Tip 4: Graaf een lege jampot of (yoghurt)beker tot vlak onder de rand in de grond, en kijk na minstens 1 nacht of er bodemdieren in zitten. (Haal daarna de pot weg).

Er word gezocht naar dieren uit 10 diergroepen. Kijk op de zoekkaart welke groepen het zijn. Herken je zelfs een soort binnen een groep? Fijn! Kijk op de tweede pagina van de zoekkaart.

Geef je waarneming uiterlijk 7 oktober 12.00uur door via het evenement ‘Bodemdierendagen’ op Tuintelling.nl.

Tellingen buiten tuinen kun je doorgeven via de website van de Bodemdierendagen.

 

Doe je ook mee?!

september 24 2021
  ·  
oktober 06 2021

Organisatoren

NIOO-KNAW
Email:
Website: Visit Organizer Website
Jaarrond Tuintelling
Website: Visit Organizer Website