Op pad: Ontdek natuureiland De Zaag

In de Nieuwe Maas vind je een bijzonder eiland vol spannende natuur. Deze verborgen parel heet De Zaag. Een verrassende plek in de Nieuwe Maas. Je vindt er spannende getijdennatuur, want de lage delen zijn onderhevig aan en en vloed. Het riviereiland De Zaag en het Stormpoldervloedbos worden doorsneden door geulen die vol en leegstromen op het ritme van eb en vloed. Het verschil tussen hoog en laag water is dagelijks meer dan 120 cm! De twee buitendijkse natuurgebieden zijn zeldzame oases in een verder zwaar geïndustrialiseerd landschap. Overal om je heen zie je de voorposten van de Rotterdamse haven: scheepswerven, bruggen en hoge kranen. Tegelijk is het hier zo stil dat je alleen maar vogeltjes hoort. Je bent in buitendijks gebied, dus let op het getij. Bij extreem hoog water stroomt dit onder.

IVN Natuurgidsen nemen je mee over het eiland, in een 4 minuten durend filmpje.

Beverbrug

In het gebied is een bijzonder uitkijkpunt te vinden: de veertien meter hoge Beverbrug, ontworpen door Ruud Reutelingsperger van kunstenaarscollectief Observatorium. De Beverbrug, een constructie van stalen buizen, is geïnspireerd op beverburchten. Vanaf de brug heb je een panoramisch zicht over De Zaag, Rotterdam, de haven en de rivier. Ook is de ingang van het gebied opgeknapt.

Geïnspireerd om er zelf rond te wandelen?

Praktisch

  • De toegang bevindt zich aan de Zaag (straatnaam), Krimpen aan de Lek.
  • Parkeren: De Zaag: Parkeerplaats net na het bruggetje bij de ingang van De Zaag, Krimpen a/d Lek Stormpoldervloedbos: langs de Van der Giessenweg.
  • Honden zijn vrij toegestaan. Let op! Er zijn plekken waar de hond aangelijnd moet zijn, lijn de hond op tijd weer aan!
  • Dit gebied is helaas niet geschikt voor mindervaliden.
  • Met het OV kun je er komen met de Waterbus halte Stormpolder (fiets mag mee); daarvandaan is het ong. 15 minuten fietsen.
  • Bus 194 Arriva, fietsvervoer mogelijk, halte De Zaag, Krimpen aan de Lek. Stadsbus 96 (RET) naar de Stormpolder, Bushalte van der Giessenweg, Krimpen aan den IJssel. Plan je reis op 9292.nl.
  • Wandeltip: www.zhl.nl/spindotterroute

 

Bron: IVN, en het Zuidhollandslandschap