Staatsbosbeheer Groene Oren

Podcastserie: Groene Oren over de Haring

In de podcastserie Groene Oren van Staatsbosbeheer vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren?

Luister bijvoorbeeld in de link hieronder naar het verhaal van haring Maike: “Weet je wat er gebeurt als ik in zoet water terechtkom? Dan ontplof ik Chris, dan ontplof ik! Osmose. Bam. Niets meer van over.”

Op een wit bordje met een vlaggetje

Haring, veel mensen kennen ‘m vooral van een wit rechthoekig kartonnen bordje met een prikkertje erin, met of zonder een zuurtje. Haring wordt al eeuwen bevist en gegeten  door de Hollanders. Lang was overbevissing dan ook het grootste probleem voor de haring. Dankzij strenge Europese vangstbeperkingen heeft hij zich redelijk kunnen herstellen. Maar visserij is niet het enige waar het wringt tussen het lot van de haring en de mens.

Slachtoffer

In de vorige eeuw hebben we met het aanleggen van dammen en sluizen veiligheid voor de mens gecreëerd, maar daarmee óók het leefgebied van de haring en vele andere trekvissen verkleind. De jonge haring heeft namelijk kustwater, riviermondingen en zeearmen met relatief zoet en troebel water nodig. Door dammen en sluizen zijn juist die gebieden voor de haring ontoegankelijk geworden, met alle gevolgen van dien.

De Afsluitdijk is het bekendste voorbeeld van het op slot zetten van gebieden, waardoor de haring in de Zuiderzee uitstierf. Die afsluiting wordt inmiddels ook erkend als een van de grootste ecologische rampen van Europa van de afgelopen honderd jaar. Want niet alleen de haring verdween, ook veel andere vissoorten, vogels die vis als voedsel hebben, en planten die gedijen op zilte deltanatuur. Of het Haringvliet in Zuid-Holland bijvoorbeeld, dat niet voor niets zo heet. Hier zwom vroeger zoveel haring dat het een zilverachtige gloed in het water gaf. Bliek werd dat genoemd. Dat is allemaal verloren gegaan door de harde overgangen tussen zoet en zout waar wij met onze afsluitingen voor hebben gezorgd.

LEES HIER VERDER VOOR HET HELE ARTIKEL

Komende weken komt er elke dinsdag een nieuwe aflevering online op de site. Ga HIER naar de website van Staatsbosbeheer en vindt bijvoorbeeld ook bijzondere wandelroutes langs het water (HIER)

 

Bron: Staatsbosbeheer