zweefvlieg, mftencaat

Help de Zweefvlieg door ze te leren kennen

Zweefvliegen zijn misschien minder bekend, maar net als bijen en hommels hele belangrijke bestuivers. En het gaat slecht met de zweefvliegen van Nederland. Daarom is EIS Kenniscentrum insecten bezig met het opstellen van een rode lijst voor Nederland. Zo’n rode lijst zou een eerste stap zijn naar een betere bescherming van de bedreigde zweefvliegsoorten, horen je in de uitzending van Vroege Vogels.

zweefvlieg, mftencaat

Bestuivers

De zweefvlieg is een belangrijke bestuiver in Nederland en komt voor in veel verschillende soorten en maten. Groot verschil met (wilde) bijen of hommels is dat ze ook veel in bossen voorkomen en ieder hun eigen larve stadium hebben. Sommige groeien onderwater, in dood hout, in bepaalde planten en er zijn zelfs soorten die middels een soort ademhalingsbuisje kunnen ademhalen in mestvaten.

Naast dat de zweefvlieg een belangrijke bestuiver is, is deze ook een bestrijder van bladluis en een uitstekende indicator van natuuromstandigheden. Je zou kunnen zeggen dat als het niet goed gaat met de zweefvlieg, het niet goed gaat met de natuur.

Lees of luister het hele Vroege Vogels artikel HIER

Download de gratis herkenningskaart hier.

GA HIER naar de website van EIS kenniscentrum insecten

Bron: Vroege Vogels BNN VARA