De paddentrek is gestart, paddenoverzetters gezocht!

De paddentrek is op maandag 22 februari begonnen! Na een stevige koude week en de uitzonderlijke warme dagen zijn de dieren op weg naar de sloot om zich voort te planten. Ze starten met de avondschemering. Er worden nog paddenoverzetters gezocht! Doe jij mee? Als de padden bij hun trektocht een verkeersweg oversteken worden ze in grote aantallen doodgereden.

Natuurlijk Delfland organiseert op de volgende plekken overzetacties:

Delfgauw*, Delft*, Hoek van Holland*, Leidschenveen, Maasland*, Maassluis*, Monster (Haagweg), Nootdorp, Ypenburg, Rotterdam* (Oude Bovendijk) en Vlaardingen (Holyweg). Er zijn nog paddenoverzetters nodig op de locaties met een *!

Bel 06 – 33 00 1742 of stuur een email aan natuurlijkDelfland@knnv.nl.

De padden worden op 17 locaties geholpen door ca 300 mensen. De paddenoverzetters houden de avondklok aan. De meeste locaties zijn te herkennen aan verkeersborden. In Delft zal de Kerkpolderweg na 19:00 uur voor het autoverkeer afgesloten zijn. Ook zijn op de diverse locaties de straatputten afgedekt met een rooster. Want dat zijn dodelijke vallen voor deze dieren. De paddentrek vindt plaats tussen 19:00 en 7:00 uur. Deze beschermde dieren hebben de afgelopen winter in de grond, onder stenen, in composthopen gezeten. Tijdens de paddentrek komen de dieren boven de 6º C tevoorschijn, zeker als het regent.

De actuele situatie voor de paddentrek is te vinden op https://delfland.knnv.nl/padden-overzetten/

Eerdere startdata in Delfland zijn:

2020, 15 februari

2019, 22 februari

2018, 10 maart

2017, 27 februari

2016, 20 maart

2015, 8 maart

2014, 20 februari

2013, 9 april

 

Wat is en doet Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze N’s komen we tot een duurzame en robuuste natuur. Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vormgegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt. Elk jaar kent een groot thema. In 2021 het thema Zaaien en Maaien. Iedere maand wordt gevraagd om naar één plantensoort of een dier uit te kijken.

Natuurlijk Delfland voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging, Ravon en Floron. Meer informatie is te vinden op de website: delfland.knnv.nl

Natuurlijk Delfland beheert het Melarium het centrum voor natuur, bijen en kunst, een plek waar je rust, ruimte en inspiratie vindt aan het Melariumpad 11, Delft, vanaf de parkeerplaats Thijsseweg 11 is het 10 minuten lopen. De Imkervereniging Delft verzorgt de bijen in het gebouw.