Wilde dieren in het centrum van Rotterdam

Sta deze voorjaarsvakantie oog in oog met Diergaarde Blijdorp dieren in de binnenstad van Rotterdam. Download de speciale dierentuin-plattegrond en ga op ontdekkingstocht! De route leidt je langs vijf reclamedisplays waarop live webcambeelden te zien zijn. Zo luieren de leeuwen op de Coolsingel, smullen de gelada’s bij de Koopgoot, broeden de gieren bij het Schouwburgplein, banjeren de olifanten bij het Eendrachtsplein en zwemmen de haaien en zeeschildpadden bij de Markthal.

De route kun je op eigen gelegenheid volgen en duurt ongeveer een half uur.
TIP! Deel jouw avonturen in de stad op onze social media met #Blijdorpindestad.

WETHOUDER WIJBENGA LAAT DE LEEUWEN LOS

Diergaarde Blijdorp is op dit moment gesloten voor publiek vanwege de landelijke lockdown. Toch zijn de dieren uit de Diergaarde live te bewonderen in het centrum van Rotterdam, een primeur. Via vijf verschillende livestreams zijn diverse diersoorten te zien dankzij speciale technologie op reclamedisplays verspreid door de binnenstad op markante locaties. Dit maakt een stadswandeling wel heel avontuurlijk. Voor zover bekend is het voor het eerst dat er live dierenwebcams getoond worden op reclameschermen. Met een speciale dierentuin-plattegrond zie je waar je welke dieren kunt bewonderen. De route duurt ongeveer een half uur. Via een QR-code op de schermen kunnen ‘bezoekers’ Blijdorp ook steunen met een Tikkie.

Wethouder Bert Wijbenga verrichtte i.s.m. directeur Erik Zevenbergen de virtuele opening van Diergaarde Blijdorp door de leeuwen los te laten op de Coolsingel. Door alle beperkingen in de stad is er helaas veel gesloten maar op deze manier wordt het onmogelijke mogelijk. Blijdorp kan hiermee op een ludieke manier iets terug doen voor alle trouwe support die zij ontvangt.

Wethouder Wijbenga: “Blijdorp is onlosmakelijk verbonden met de stad Rotterdam. Veel Rotterdammers missen het bezoek aan de Diergaarde. Op deze manier kunnen wij toch even meekijken met de dieren. Een leuk en creatief gebaar voor de Blijdorpfans!”

Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp: “We vinden het natuurlijk jammer dat we al een tijd geen bezoekers hebben kunnen ontvangen. Hoe leuk dat iedereen op deze manier toch een deel van onze dieren kan ontmoeten. Het is hartverwarmend om te zien dat verschillende partijen uit onverwachte hoek samenwerken om Blijdorp en onze fans zo een hart onder de riem te steken.”

STEUN

Tijdens de lockdown gaan de kosten voor de verzorging van de dieren en planten gewoon door. Om Blijdorp te steunen bedacht Accenture Interactive dit idee en kreeg buitenreclame-exploitant JCDecaux meteen enthousiast om mee te doen. Nick Maas, senior creative bij Accenture Interactive: “Als Rotterdam niet naar Blijdorp kan, dan brengen we Blijdorp naar Rotterdam.” Ook al is de dierentuin fysiek gesloten voor bezoekers, op deze manier kan iedereen toch live de dieren van Diergaarde Blijdorp volgen. De campagne loopt gedurende de gehele voorjaarsvakantie (vanaf 17 februari)

LEEUWEN OP DE COOLSINGEL

Deze oorlogs-mythe was aanleiding om de leeuwencams op de Coolsingel te plaatsen. De Diergaarde bestaat al sinds 1857 en was voorheen gevestigd in het stadscentrum. In 1940 verhuisde de dierentuin naar de huidige locatie in Blijdorp. Sinds het bombardement van Rotterdam in 1940 gaan er vele sterke verhalen rond. Zo zouden er ontsnapte leeuwen op de Coolsingel gelopen hebben. Maar er zwierven geen gevaarlijke dieren in de stad. Op een historische foto zie je wel een opgezette leeuw tussen het puin, waarschijnlijk door puinruimers neergezet. In 2021 staan er leeuwencams op de Coolsingel die een kijkje geven in het binnenverblijf. In Blijdorp leven zeldzame Aziatische leeuwen, die helaas in het wild met uitsterven bedreigd worden.

LIVE BEVALLING OLIFANT

Bij de Aziatische olifanten is Bangka hoogdrachtig. De geboorte wordt in april verwacht na een dracht van 22 tot 24 maanden. Volg haar en haar familie overdag live in hun buitenverblijf en ‘s avonds binnen in Taman Indah. Het Europese fokprogramma wordt door Blijdorp gecoördineerd.

BROEDENDE GIEREN

Via de webcam zie je nu bij het Schouwburgplein Rüppellsgieren broeden in hun nestkast. Het is nu dus mogelijk om het kuiken uit het ei te zien kruipen in het centrum van de stad. In het wild gaat het helaas heel slecht met gieren over de hele wereld door toedoen van de mens. Diergaarde Blijdorp coördineert het Europese stamboek van de Rüppellsgieren.

NAAR DE HAAIEN

Bij de Markthal sta je oog in oog met de haaien in het reusachtige Haaienbassin. In circa zeven miljoen liter zeewater zwemmen ook zeeschildpadden en een school haringen ongestoord voorbij. Dichterbij durf je niet!

VOORBEREID STAP MET DE PLATTEGROND

Download de plattegrond op diergaardeblijdorp.nl/livediereninRotterdam. De plattegrond zie je ook op de betreffende abri’s voorbijkomen. Uiteraard gelden de normale coronamaatregelen: kom niet allemaal tegelijk en houd 1.5 meter afstand.

De live-streams in de binnenstad zijn mogelijk gemaakt door Accenture, JCDecaux, Stichting BvdZorg, BlueSecurity en Capturetech. Wil je ook Blijdorp steunen? Kijk op diergaardeblijdorp.nl/blijdorpert