Vogelbescherming tipt: Hygiënisch vogels voeren

Het aftellen is begonnen, nog 12 dagen en de Tuinvogeltelling gaat van start: vrijdag 28 tot en met zondag 30 januari! Jeanet van Zoelen van de Vogelbescherming geeft tips. Als je de tuinvogels bijvoert, doe het dan hygiënisch, anders help je ze van de regen in de drup. Zes tips om veilig te voeren en wat te doen als je toch een zieke vogel in de tuin treft. In de wintermaanden voer je de tuinvogels wellicht wat bij. Fijn! Als de vogels ook natuurlijk eten in je tuin vinden, kan het geen kwaad. Het helpt ze juist om de gure nacht te overleven.Wat veel mensen niet weten is dat vogelvoer ook kan bederven en dan ongezond is voor vogels. Of dat zieke vogels elkaar sneller besmetten op een voerplaats. Daarom op een rijtje hoe je veilig voert en onze kleine tuinvrienden gezond houdt.

Gezond vogels voeren

  1. Voer hoeveelheden die voor de avond op gaan, zodat er geen resten overblijven op de grond of op de voertafel. Als het voer nat wordt en lang blijft liggen wordt het een vieze bende.
  2. Borstel of schud voerhuisjes, voertafels en silo’s regelmatig schoon. Silo’s zijn zo ontworpen dat de zaden niet snel nat worden, maar met regen en wind is het niet uitgesloten. Als de zaden gaan klonteren, moet u ze weggooien.
  3. Ververs water in waterbakken regelmatig.
  4. Ontsmet de voer- en waterplaats af en toe met kokend water of een desinfectiemiddel.
  5. Vooral vetbollen en vogelpindakaas kunnen sneller bederven met zacht, nat weer. Het vet ruikt dan vies, er komt een zwarte of witte waas over of de zaden erin beginnen te kiemen. Haal het voer weg als dit gebeurt.
  6. Verplaats voertafels af en toe om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich ophopen.

Lees HIER verder.

 

Bron: Vogelbescherming