Blijf thuis tip: Tuinieren voor vlinders

Help vlinders en bijen en breng kleur in de tuin, op het balkon of op het terras. Zet planten neer die lang bloeien en veel nectar geven. Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. De Vlinderstichting heeft een Top 5 lentebloeiers, en top10 vlinderplanten gemaakt, zodat jij je tuin vlinderproof kan maken.

Top 5 Lentebloeiers

Winterheide is een vroege bloeier: belangrijk voor vlinders die al in maart wakker worden.
 1. Winterheide
 2. Sneeuwbal (Viburnum)
 3. Wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta)
 4. Judaspenning
 5. Pinksterbloem

Deze planten bloeien vroeg in het jaar en bieden nectar voor vlinders en bijen. Maar natuurlijk zijn er zijn veel meer mogelijkheden! Let erop dat je kiest voor biologische planten, die vrij zijn van pesticiden.

Top 10 vlinderplanten

Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten. De Vlinderstichting heeft voor jouw een top 10 van vlinderplanten samengesteld (op volgorde van bloeitijd).

 • Winterheide
 • Sneeuwbal / Viburnum
 • Judaspenning (bestel)
 • Lavendel (bestel)
 • Vlinderstruik (bestel)
 • IJzerhard (bestel)
 • Koninginnenkruid
 • Hemelsleutel
 • Herfstaster
 • Klimop

Vlinderplanten online bestellen? Koop ze bij Vivara. Dan steunt u ook direct het werk van De Vlinderstichting.

Gratis boekje ‘Tuinieren voor vlinders’

De Vlinderstichting heeft samen met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra een boekje gemaakt: Tuinieren voor vlinders. Vol wetenswaardigheden over vlinders. Wat hebben ze nodig, welke soorten ziet u in de tuin? Met praktische tips voor het inrichten van uw tuin voor vlinders. Klik HIER om dit leuke boekje te downloaden

Welke plant voor welke vlinder?

Iedere vlinder heeft zo zijn eigen voorkeur: smaken verschillen nu eenmaal. Het loont dus om veel verschillende nectarplanten in de tuin te zetten. Eigenlijk best logisch, want ook in de natuur heeft iedere plant zijn eigen groeiplaats. In de tuin groeien planten meestal op meer grondsoorten dan in de natuur eigenlijk zo zou zijn, maar toch is het verstandig om soorten te kiezen die ‘horen’ bij uw tuingrond.  Ga HIER naar de website om planten in diverse kleuren te vinden, voor jouw ideale vlindertuin

Ook kun je daar een aantal artikelen over tuinieren voor vlinders vinden, die zijn geschreven door Welmoed Huisman in het tijdschrift Vlinders.