Tijd voor een geveltuin!

Vergroening van het Rotterdamse straatbeeld is belangrijk! Het zorgt bij warm weer voor verkoeling, voorkomt wateroverlast én het maakt de straat een stuk aantrekkelijker! Stichting Groenemorgen heeft nu een uitdaging in het leven geroepen: 1000 nieuwe geveltuinen vóór 30 september 2020! Dat mot toch lukken?

Hoe maak je een geveltuin?

De gemeente Rotterdam zegt daarover het volgende:
Kijk eerst of er ruimte voor je woning beschikbaar is om een geveltuin aan te leggen. Om de stoep goed bereikbaar te houden is het belangrijk dat er minstens 1.80m van de stoep overblijft. Verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen. Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is één stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met tuingrond en meng de ondergrond er een beetje doorheen.

Werk samen aan een groenere straat

Probeer bij het aanleggen van je geveltuin ook je buren te betrekken. Wellicht kun je hen inspireren of aanmoedigen om ook aan de slag te gaan met groen in de straat. Een hele groene straat is natuurlijk mooier dan één geveltuin. Ook de gebiedscommissie, wijkraad of wijkcomité zou je kunnen helpen met een financiële bijdrage.

Tips voor onderhoud

Planten hebben natuurlijk wel een beetje verzorging nodig. Geef ze dus op warme dagen wat extra water en knip ze, als het nodig is, een beetje bij. Zorg ervoor dat de rest van de stoep goed bereikbaar blijft door overhangende takken te verwijderen.

Lees hier verder: