foto: Jurgen Hoekstra

Sterren en planeten zien tijdens je wandeling in het donker

De nachten zijn weer langer en de dagen korter. Kortom, een mooie periode om een avondwandeling te maken. Tijdens een wandeling in het donker kun je bij helder weer van alles aan de hemel zien staan. Wandel.nl geeft je tips om tijdens het wandelen naar de sterren en planeten te kijken, zodat je nog meer kunt genieten van jouw wandeling in het duister.

Een avondwandeling

Dieren, planten, bijzondere gebouwen: tijdens een wandeling is er heel veel te zien. Op onze aardbol, maar ook in de lucht. Tijdens een avondwandeling (of hele vroege ochtendwandeling) kun je, mits het onbewolkt is, van allerlei moois aan de hemel zien staan.

Waar moet je zijn als je sterren en planeten wilt zien?

In Nederland is het nog maar op heel weinig plekken echt donker. We spreken ook wel van lichtvervuiling. Om sterren en planeten goed te kunnen bekijken, moet je naar een plek waar weinig lichtvervuiling is. Het gaat dan om een afgelegen gebied, ver weg van de bewoonde wereld.  Geschikte plaatsen zijn onder meer het strand, het platteland (mits hier geen verlichte kassen in de buurt staan) of één van de Waddeneilanden. Zorg dat je een weids uitzicht hebt, bijvoorbeeld op een hoger gelegen punt (een dijk of duin) in het landschap.

Tips om meer aan de hemel te zien

Helder weer

Het spreekt voor zich: alleen bij helder weer kun je sterren en planeten zien tijdens het wandelen. Ga dus sterren kijken als het onbewolkt is.

Geen volle maan

Een wandeling bij volle maan is prachtig, maar niet als je sterren wilt zien. Bij volle maan is er te veel licht aan de hemel en dat verstoort het zicht op sterren en planeten.

Gebruik een app

Wil je weten wat je in de lucht kunt zien? Dan is een speciale app, zoals de gratis app Sky View, heel handig. Download de app, richt je smartphone naar de hemel en je ziet wat er te zien is. Van sterrenbeelden tot planeten en de twee grootste satellieten (de Hubble-telescoop en het International Space Station, ISS). De app Sky View is te downloaden in de App Store en in Google Play.

 

Verrekijker of telescoop?

Met het blote oog kun je prima sterren en ook planeten bekijken. Wil je de maan goed bekijken, en bijvoorbeeld de kraters kunnen zien, dan is een verrekijker handig. Kies een verrekijker die niet te groot is, want anders heb je een statief nodig om een stabiel beeld te kunnen zien. Een veelgebruikte verrekijker om sterren te kijken heeft een vergroting van 7x en een lensopening van 50 mm. In dit artikel lees je meer over verrekijkers. Met een telescoop kun je natuurlijk nog meer aan de hemel zien, maar een telescoop is vanwege het grote formaat en gewicht lastig mee te nemen tijdens het wandelen.

Tot slot: zorg voor verlichting

Denk als je in het donker wandelt aan goede verlichting. Niet alleen om zelf te zien waar je loopt, maar ook om ervoor te zorgen dat andere verkeersdeelnemers jou zien. In dit artikel op wandel.nl lees je meer over verlichting tijdens het wandelen.

Lees voor meer tips  van wandel.nl HIER verder.

 

Bron: https://www.wandel.nl/