Fotograaf: Jurgen Hoekstra

Zelf vetbollen maken voor vogels

In de winter kunnen vogels goed gebruik maken van wat extra voer, en eind januari tijdens de Nationale Tuinvogeltelling is het ook extra leuk om vogeltjes van je eigen gemaakte vetbollen te laten snoepen. Maar hoe maak je goede vetbollen?

Recept vetbollen

Gebruik ongeveer één deel frituurvet of kokosvet op één deel zadenmengsel, het luistert niet heel nauw. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het vet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Gebruik ook geen gezouten producten dat is slecht voor vogels ( dus geen gezoute pindakaas)
  1. Smelt frituurvet (ongezouten en liefst zonder palmolie) of kokosvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.
  2. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen.
  3. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot.
  4. Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt.
  5. Zodra de massa hard is geworden, kan het vet met zadenmengsel buiten aan de draad worden opgehangen.
  6. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houd een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. De kokosnoot hoeft u niet te verwijderen, hang hem zo op. U kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.

Variatietip

Doe naast het zadenmengsel, rozijnen of meelwormen in de vetbol.

Gezond vet?

Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Daarom is dit soort vet voor vogels goed bruikbaar. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als die op hun veren komt, tast de olie de conditie van het verenkleed aan. Daarnaast heeft het mogelijk een laxerend effect, wat zeker in de winter slecht is voor vogels.

Wat is  goed voer?

In de herfst en winter zijn producten met vet goed omdat die meer energie geven. Bijvoeren kan het hele jaar en al het voer (zoals zadenmengsels, fruit, pinda’s, pindakaas, vetbollen, rozijnen, enz.) kan aangeboden worden. Er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten:

Soorten voer

Er is een ruim assortiment hoogwaardige vogelvoeren ontwikkeld. Voor vogels zijn diverse zadenmixen, strooivoeren, pinda’s en vetproducten verkrijgbaar die je probleemloos kunt gebruiken voor de vogels in de tuin. Lees altijd eerst de verpakking met de juiste voorschriften.

Wat wel:

  • Speciale vogelvoeren voor tuinvogels
  • Strooivoer op (voeder-)tafels en op de grond
  • Silovoeren altijd in voersilo’s
  • Fruit
  • Ongebrande (en ongezouten) pinda’s altijd in pindasilo’s
  • Vetproducten voor tuinvogels (echter niet in de zon hangen)
  • Broodkruimels, maar niet teveel (want te zout)

Wat niet:

  • Geen producten met zout
  • Geen melk
  • Geen vetbollen of pinda’s in een (plastic) netje, vogels kunnen erin verstrikt raken en het genereert zwerfafval
  • Geen boter of margarine, dit werkt laxerend
  • Niet overmatig voeren, dit kan ongedierte aantrekken en zorgt voor de verspreiding van ziektes
  • Geen gekookte etensresten. Ze bederven namelijk snel.

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon meer leren om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

GA NAAR DE TUINVOGELTELLING

Bron: vogelbescherming.