Tip: vernieuwde ObsIdentify. Herken de natuur in één klik!

Maak een foto en herken 22.303 wilde dieren en planten die voorkomen in Noordwest-Europa. Bewaar je foto’s en waarnemingen overzichtelijk met de app en website. Je wordt beloond met tips op maat om soorten te vinden, behaalt badges en wordt uitgenodigd om mee te doen met challenges. Jouw waarnemingen en die van anderen dragen bij aan kennis van de natuur. Zo maken je waarnemingen en die van anderen deel uit van onderzoek naar deze soorten. Elke waarneming telt! Wanneer je waarnemingen opslaat met deze app zie je ze direct terug op Waarneming.nl.

Ga de uitdaging aan

Daarnaast zijn ook de ‘challenges’ een nieuw element. Dat zijn mini-onderzoekjes waarbij je samen met andere natuurliefhebbers specifieke soorten gaat zoeken. Zo is er momenteel de meikever-challenge, waar je zoveel mogelijk foto’s van meikevers ingeeft in ObsIdentify. Of je kan meedoen met de egelchallenge of op zoek gaan naar lentezoemers. De waarnemer kan zelf opvolgen hoeveel waarnemingen er voor die challenge verzameld zijn, door hemzelf en door anderen. Bij de lancering van de app lopen er 7 challenges.

Binnen drie eenvoudige stappen doe jij je eerste waarneming met ObsIdentify.

Stap 1: installeren

Download ObsIdentify gratis op je telefoon via de App Store of Google Play.

Stap 2: account aanmaken of inloggen

Maak een account aan of log in op je bestaande Waarneming.nl account. Dit is nodig om jouw waarnemingen te delen met andere natuurliefhebbers, onderzoekers, beheerders en beleidsmakers.

Stap 3: soorten herkennen en waarneming invoeren

Maak een foto of selecteer een foto uit je bestanden en klik op ‘ObsIdentify’. Je krijgt een (aantal) soort(en) te zien. Het percentage geeft aan hoe zeker de herkenning is. Twijfel je? Snij dan de foto bij of voeg foto’s toe. Zo help je de app met herkennen. Selecteer de soort met het hoogste herkenningspercentage. Bewaar de identificatie om de waarneming naar Waarneming.nl te sturen. Zo voeg je jouw waarneming toe aan het soortenoverzicht en deel je die met anderen.

Bron: IVN, waarneming.nl, natuurpunt.be