Expositie ‘Rotterdam de boer op!’ reist langs boerenerven rondom Rotterdam

De expositie ‘Rotterdam de boer op!’ – die vorig jaar te zien was in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam – reist naar het ommeland! De eerste locatie van de tentoonstelling is de nèt geopende publieksboerderij De Koeienstal in Zevenhuizen. Een feest in vele opzichten: bij stadsboer Martijn en -boerin Suzanne aan de Wiel voel je je direct thuis op de boerderij tussen de dieren. In het restaurant staan heerlijke lokale en natuurinclusieve hapjes op het menu. Maar, wat is nu precies die link tussen natuurrijk boerenland en onze alledaagse boodschappen? Dat wordt toegelicht in de expositie ‘Rotterdam de boer op!’, die in de stal tussen de dieren te vinden is.

Samen werken aan een mooi platteland

Bezoekers maken in de tentoonstelling kennis met boerenlandsoorten als de tureluur en het hooibeestje, de hermelijn en de dotterbloem. Boerenlandsoorten die onze hulp hard nodig, want het is stil geworden op het Rotterdamse platteland. Veel van de planten en dieren die er leefden zijn in de loop der tijd hun plek kwijtgeraakt. Rotterdam de boer op! laat zien hoe het anders kan: hoe stad en platteland, boer en consument, kunnen samenwerken om de biodiversiteit rondom Rotterdam te beschermen.

Boeren met hart voor de natuur

Ervaar in de tentoonstelling hoe boeren rondom Rotterdam bevlogen werken aan andere manieren van landbouw en hoeveel invloed ons winkelmandje heeft op de biodiversiteit. Centraal in de expositie staan boeren die – vlakbij Rotterdam – met hart voor natuur en landschap boeren.

Martijn en Suzanne aan de Wiel zijn ‘nieuwe’ boeren. Boer Martijn vertelt: “Ik ben geswitcht van HR-consultant naar stadsboer. Het klinkt te gek, en dat is het ook! Lange tijd was het boerenleven een droom voor mij en mijn vrouw Suzanne. Toen we op de website van Staatsbosbeheer een oproep zagen waar een ondernemer voor de Zuideinde 14 werd gezocht, hoefden we ook niet lang na te denken. Inmiddels is Boerderij De Koeienstal verbouwd, ontvangen we publiek en is onze lang gekoesterde droom werkelijkheid geworden. In ons restaurant serveren we heerlijke gerechten, veelal gemaakt van producten afkomstig van het Rotterdams platteland. Mijn vee begraast de natte graslanden van natuur- en recreatiegebied de Rottemeren.”

 

Stadsboerderij aan de Eendragtspolder

Boerderij De Koeienstal ligt op de grens tussen een woonwijk en de Eendragtspolder, een gebied dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer, ook partner in de coalitie ‘Rotterdam de boer op!’. De Eendragtspolder is een mooi voorbeeld van een open agrarische polder langs de Rotte. Deze waterberging zorgt ervoor dat bewoners in de wijde omtrek van Rotterdam droge voeten houden. Daarnaast kun je heerlijk struinen door dit moerassige plas-drasgebied én biedt het ruimte aan steeds meer bijzondere vogels, zoals gele kwikstaart, woudaapje, roerdomp en oeverzwaluw.

Boerin Suzanne: “Wij zien ondernemen hier in de Eendragtspolder en de Rottemeren als een grote verantwoordelijkheid, waarbij wij onze liefde voor de omgeving en natuur aan onze bezoekers willen overbrengen. Dat kan volgens ons door het ontwikkelen van een stadsboerderij die voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen zich thuis voelt. Wij bieden onze bezoekers graag een plek waar ze kunnen ontspannen, elkaar kunnen ontmoeten, en verschillende dingen over de natuur en het boerenleven kunnen beleven, leren en ontdekken.”

De expositie reist door!

In 2022 was de expositie ‘Rotterdam de boer op!’ te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Het Natuurhistorisch en de coalitie ‘Rotterdam de boer op!’, meer dan 20 partijen die zich inzetten voor een landschap vól natuur, eten voor de stad en een eerlijke prijs voor de boer. De expositie reist nu langs de boerenerven en andere locaties in en rondom Rotterdam, als een symbolische verbinding tussen stad en het platteland.

Samenwerking ‘Rotterdam de boer op!’

Het droomfondsproject ‘Rotterdam de boer op!’ wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Met de inzet van alle partijen liggen lokale, natuurinclusieve producten straks in de winkelschappen, is het landschap weer rijk aan biodiversiteit èn krijgt de boer een eerlijke prijs.

Met steun van de Nationale Postcode Loterij en LIFE All4Biodiversity

Het project ‘Rotterdam de boer op!’ wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij en gesteund door LIFE All4Biodiversity. Dit programma werkt in verschillende provincies aan het ontwikkelen van sluitende verdienmodellen voor boeren en het verhogen van de biodiversiteit in Natura 2000-gebieden. In Midden-Delfland werken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren mee aan het programma dat geleid wordt door provincie Zuid-Holland en mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE IP fonds.

 

Lees HIER verder over de tentoonstelling en over Rotterdam de Boer op