Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Tuinvogeltelling 2023 27, 28 & 29 januari. Doe je ook weer mee?

Iedere vogel telt! De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland.  De Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Zij combineren deze met andere tellingen. Zo zien ze hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen, en kunnen ze ze beter helpen en beschermen.

Tel op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari 2023 één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen over je tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hun schikt. Meedoen is leuk en gemakkelijk, en met je telgegevens help je de Vogelbescherming  de vogels te beschermen.

merel, vogel, tuinvogel, mftencaat, Rotterdam

Web-app MijnTuinvogeltelling

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van vrijdag 27 t/m zondag 29 januari 2023 kun je via de web-app MijnTuinvogeltelling uw telling insturen. MijnTuinvogeltelling is een web-app voor de mobiele telefoon, je hoeft de web-app niet te downloaden.

Deze web-app is ontwikkeld om makkelijk en snel je telling door te kunnen geven tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Met MijnTuinvogeltelling heb je tijdens het tellen alles bij de hand wat je nodig hebt: het telformulier, de vogelgids en een handige herkenningstool. Bovendien kan je je  in de aanloop naar het tellen alvast voorbereiden op het herkennen van vogels met de quiz.

Ga HIER naar de site voor meer informatie over de web-app.

merel, vogel, tuinvogel, mftencaat, Rotterdam
huis- tuin- en keuken vogel

Leuk om te weten:

  • Twitter mee over de Tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel je telling!
  • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
  • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
  • Op de pagina Tuinvogels vind je een overzicht van de 25 meest voorkomende tuinvogels.
  • Tellen vanaf je balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar je mag tellen vanaf je balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van je ’telgrens’ en overleg eventueel met je buren om dubbeltellingen te voorkomen.
  • Er is gratis lesmateriaal beschikbaar voor scholen, kinderboerderijen en kinderdagverblijven.
  • Wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan deze handige tellijst (PDF) en print* hem.

Ga HIER naar de website voor meer tips en informatie.

Natuurstad Kinderboerderijen

Op diverse kinderboederijen van Natuurstad in en om Rotterdam kan je met de kinderen ook meedoen aan de #tuinvogeltelling. Kijk HIER voor locatie en data.

 

januari 27 2023
  ·  
januari 29 2023

Organisatoren

Jaarrond Tuintelling
Website: Visit Organizer Website
Vogelbescherming Nederland
Phone: 030 693 7799
Website: Visit Organizer Website
Sovon Vogelonderzoek Nederland
Phone: 024 7 410 410
Email:
Website: Visit Organizer Website