De rondreizende tentoonstelling De Zachte Stad gaat in juli terug naar de plek waar de wol vandaan komt: de Belevenisboerderij van Natuurmonumenten, stadsherder Martin Oosthoek en zijn 2.000 schapen. In deze inspirerende expositie laat ontwerpster Christien Meindertsma de innovatieve toepassingen van Rotterdamse wol zien. Tijdens de feestelijke opening op zaterdag 1 juli kunnen bezoekers o.a. in gesprek met Martin en Christien en is er een leuke activiteit voor kinderen.
De meeste Rotterdammers hebben de schaapskudde vast eens aan het werk gezien in hun wijk of langs de snelweg. Die duurzame grasmaaiers houden niet alleen het gras kort, ze produceren jaarlijks ook zo’n 5.000 kilo wol. Dat ‘restmateriaal’ levert nauwelijks iets op en verdween grotendeels in de verbrandingsoven. Doodzonde vond stadsherder Martin Oosthoek. Hij klopte aan bij het programma Rotterdam Circulair van de Gemeente Rotterdam. Na een lange zoektocht kwamen zij uit bij ontwerpster Christien Meindertsma, met de rondreizende expositie van De Zachte Stad als resultaat.

Tentoonstelling De Zachte Stad tijden de Dutch Design Week in Eindhoven.
foto Jan de Groen.
Prachtig natuurproduct vol verrassingen
Het onderzoek van Meindertsma overtrof alle verwachtingen. Wat een waardeloze berg restmateriaal leek, bleek een schatkist vol verrassingen. De wol blijkt geschikt om dekens van te maken, truien, mutsen, meubelbekleding, auto-interieurs, vilten geluidisolatie voor aan de muur en nog veel meer. “Het zou mooi zijn als de wollen producten die ik momenteel ontwikkel, samen met Rotterdammers een natuurlijk onderdeel van de stad kunnen gaan vormen. Een stoer bomberjack van Rotterdamse wol bijvoorbeeld, of een heel klassiek pak van Rotterdamse tweed. In de garens en het vilt dat ik van de wol maak heb ik een gekleurde spikkel toegevoegd van oude Rotterdamse wollen truien. Zo mengt de wol zich op een feestelijke manier met de bewoners van de stad.”
Knutselactiviteit voor kinderen
Vanaf 1 juli zijn de resultaten van Christien’s onderzoek te bewonderen op Belevenisboerderij Schieveen. En er is nog veel meer te beleven op deze bijzondere plek. Vrijwilligers zijn wekelijks in de wolwerkplaats op het erf van de Belevenisboerderij te vinden om de wol te spoelen, spinnen, wassen en verven. Zij gebruiken de bloemen uit de tuin van de Belevenisboerderij daarbij als natuurlijke verfmaterialen. Speciaal voor de opening van de expositie, gaan de vrijwilligers van 10.00 tot 16.00 uur doorlopend ‘Knutselen met wol’. De activiteit is voor kinderen vanaf 4 jaar. Ouders mogen (graag zelfs) natuurlijk meehelpen!
Praktische informatie
Het programma van de opening start zaterdag 1 juli om 11.00 uur. Na een kort welkomstwoord van o.a. schaapsherder Martin Oosthoek en ontwerpster Christien Meinderstma kunnen bezoekers de expositie bekijken en de Belevenisboerderij verkennen. De woltentoonstelling is vervolgens nog de hele maand juli gratis te bezoeken op Belevenisboerderij Schieveen (Oude Bovendijk 220, Rotterdam). De Belevenisboerderij is geopend van woensdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.30 uur. Meer informatie vind je op www.belevenisboerderij.nl.
Achtergrond
Met de komst van de expositie De Zachte Stad van Rotterdam Circulair komen twee beleidslijnen van de Gemeente Rotterdam mooi samen op Belevenisboerderij Schieveen:
Een mooi en biodivers Rotterdam
Belevenisboerderij Schieveen is in 2018 gerealiseerd door de Gemeente Rotterdam, lokale agrariër Martin Oosthoek en Natuurmonumenten, als onderdeel van het gemeentelijk natuur- en recreatieproject Noordrand Rotterdam (Vlinderstrik, Schieveen, Schiezone). Met hulp van een groot team Natuurmonumenten-vrijwilligers is de boerderij omgebouwd tot een plek waar gezinnen nu het boerenleven ontdekken, spelen in de Speelnatuur van OERRR of een wandeling of fietstocht starten in dit nieuwe natuur- en recreatiegebied (400 ha) tussen Rotte en Schie.
Op het Rotterdams platteland leveren steeds meer boeren een bijdrage aan de natuur en bieden gezonde lokale producten voor de stad. De Zachte Stad is niet alleen inspirerend als het gaat om de mogelijkheden van wol. De tentoonstelling geeft ook stof tot nadenken over andere duurzame keuzes in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door in de supermarkt te kiezen voor lokaal & biodivers. Kijk voor tips op de website van www.rotterdamdeboerop.nl
Circulaire ambities
We willen allemaal prettig leven. Daarvoor hebben we spullen nodig; van spijkerbroek tot stokbrood, van WC-bril tot wolkenkrabber en alles daartussenin. We maken en kopen heel veel spullen, en we gooien ook heel veel weg: 98% van de producten die we vandaag kopen, is over een jaar afval. Dat is niet duurzaam én niet houdbaar. Het verhaal over de Rotterdamse wol staat daarom symbool voor de grotere opgave van een circulaire economie. Materiaal dat voorheen werd verbrand, krijgt nu een prachtige toepassing in stoffen en vilt. Benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan een duurzame en circulaire toekomst? Kijk op: www.rotterdamcirculair.nl