Parkentip 2: Het Hefpark in Feijenoord.

Vier de zomer in één van Rotterdams vele parken. Deze keer gaat de aandacht naar het wonderschone Hefpark in Feijenoord. Dit park is bijzonder, omdat het door de bewoners van Noordereiland zelf opgericht is en beheerd wordt. In 2012 namen de bewoners het initiatief om het braakliggend stukje grond aan de voet van de Hef in Feijenoord om te vormen tot een bruisend buurtpark. Er werden via een buurtenquête ideeën verzameld en daar is het huidige Hefpark uit voortgekomen.

Bewegen

Het motto van het Hefpark is ‘bewegen’. Er is een BMX-baan, een behuizing voor de BMX-fietsschool, een recreatief deel, een keukentje, een kas, 45 moestuintjes, een beachvolleybalveld, een kippenren, een duivenkot, een kabelbaan, en een mini-waterkrachtcentrale met zonnepaneel en windmolen die voorzien in een telefoonoplaadpunt en verlichting van de keuken.

Bewoners

De instelling Bouman GGZ onderhouden beheert samen met bewoners het park. Er zijn zo’n 200 mensen actief in  het park en de belangstelling neemt nog steeds toe. Er is een grote wachtlijst voor de moestuintjes. De BMX-fietsschool is op dinsdag- en donderdagmiddag actief en bedient verschillende locaties en scholen vanuit het Hefpark. Er wordt gekookt en geschaakt, maar er zijn nog veel meer plannen. Een plek voor bewoners om elkaar te ontmoeten. Gezien de belangstelling en  de deelname aan de parkactiviteiten voorziet het park in een grote behoefte van de buurtbewoners.

Biodiversiteit

Er is grote behoefte aan meer biodiversiteit in de stad. Het Hefpark heeft daarom stukken bloeiend grasland waar vele inheemse plantensoorten weer terugkomen. Dit zorgt voor het aantrekken van insecten en vogels.

Stuurgroep

Om continuïteit te kunnen bieden in het voortbestaan van het park is een stuurgroep ontstaan die aanstuurt, vormgeeft en activiteiten ondersteunt. In de stuurgroep zitten buurtbewoners, de bewonersvereniging, de gemeente, Bouman GGZ en de parkcoördinator.

Meer informatie over het Hefpark vind je op de website van het Hefpark: www.hefpark.nl of op de Facebookpagina

Het Rotterdamse Parkenboek

Ode aan de prachtige Rotterdamse Parken! Fotograaf Tom Pilzecker brengt de parken in beeld voor de website van het Rotterdamse Parken overleg en voor het Rotterdamse Parkenboek. Dit boek is nu in ontwikkeling. Meer informatie over het Rotterdamse Parkenboek volgt nog.