Nesteldrang: zo help je vogels bouwen

In het vroege voorjaar beginnen vogels met het bouwen van hun nest. Daar hebben ze veel materiaal voor nodig. En jij kunt ze helpen. Dit is je kans om tuinvogels zover te krijgen dat ze bij je komen broeden, want ze zijn nú op zoek naar nestplekken. Geef ze voedsel, veiligheid én verschillende soorten nestmateriaal. Luister je ook vol jaloezie naar verhalen van mensen die blijkbaar ieder jaar wel een nestje van ’t één of ander in de tuin hebben? En schattige jonkies op de schutting? Kom nu in actie en ben dit jaar één van de gelukkige tuin-met-vogelnest-bezitters. Ook fijn voor de vogels natuurlijk.

Bouwmarkt voor vogels

Holletjes – in bomen, gebouwen of nestkasten – of een lekkere stekelige boom of struik, daar zijn veel tuinvogels nu naar op zoek om een nest in te bouwen. Ze kijken niet alleen naar de nestplek zelf, maar ook naar het gebied eromheen: is er genoeg voedsel, zijn er veilige rustplekken? Hang dus nog gauw een nestkastje op, zorg voor bloemen (die leveren insecten en zaden) en struiken (die leveren bessen en veilige plekken). En help ze de streep over met een ruim aanbod van geschikte nestmaterialen om het nest te bouwen of te bekleden.

Verschillende soorten nesten

Vogels die een takkennestje bouwen in een boom of struik, wensen vaak takjes van verschillende lengte en flexibiliteit en zacht materiaal om het te bekleden. Bijvoorbeeld merel, winterkoning of heggenmus. Holenbroeders, zoals mezen, zoeken vaak vooral zachte materialen om het holletje veilig te maken voor hun eieren en jongen. Andere vogels metselen graag met klei, zoals de boomklever (die de juiste grootte voor zijn ingang wil hebben) en de huiszwaluw, die een kommetje onder de dakrand kleit. Die vogels zijn blij met een blubberplas.

Veilig nestmateriaal

Je kan vogels al die verschillende soorten nestmaterialen aanbieden. Bijna alles mag, maar zorg ervoor dat het biologisch afbreekbaar is en geen giftige stoffen bevat (dus bijvoorbeeld geen plastic of synthetische stoffen). Ontroerend en grappig hoe ze met snavels vol af en aan vliegen. Ook boeiend om te zien wat ze kiezen.

Nestmateriaal voor de bouw van het nest:

Nestmateriaal aanbieden

Takjes, bladeren en dennennaalden vinden vogels gewoon in je tuin. je kan het in een hoekje vegen, samen met wat snoeiafval, of aanbieden in een metalen mand. Als je een vijver met een schuine oever hebt, zit het ook goed met de modder. Anders kan je een plek in de tuin goed nat houden met water uit de regenton. Wees niet verbaasd als ook de metselbijen daar dankbaar gebruik van maken.

Voor het aanbieden van de zachte binnenbekleding van het nest, krijgt Vogelbescherming foto’s van de meest ingenieuze oplossingen: oude sokken met gaten erin geknipt, gardes (zo’n klopper voor dressings enzo), theepotten die aan een oor hangen, mooie mandjes, gazen constructies, noem maar op. Wees creatief! Bundeltjes nestmateriaal omwikkelen met ijzerdraad en met en lusje ophangen kan ook.

Broedende vogels in uw tuin?

Lukt het en komen er echt vogels in je tuin broeden? Help ze dan nóg een handje, door bijvoorbeeld gedroogde meelwormen te voeren. De meeste jonge vogels eten alleen eiwitrijke insecten, dus daarmee maak je het leven van de ouders een stuk gemakkelijker. Verstoor het nestje niet, dus snoei de boom of struik waarin of waaraan ze zitten dit jaar pas na het broedseizoen. En hoe leuk het ook is, gun de jongen hun rust! Kijken van afstand dus, genieten en sterke verhalen vertellen aan iedereen die het maar horen wil! 😉

Bron: Vogelbescherming