Natuurstad geeft Natuurtips!

De leukste natuurtips voor in en om het huis! De kinderboerderijen  en tuinen van Natuurstad  zijn een mooie plek in de stad om in contact te komen met natuur. Helaas zijn ze de komende tijd gesloten voor publiek. We zitten allemaal veel thuis: Geen of weinig school voor kinderen en veel thuiswerk voor volwassenen: dit betekent dat we veel binnen zitten. Het is dan dus extra fijn om even naar buiten te gaan, een frisse neus te halen en te genieten van de heerlijke lentezon. Houd hierbij altijd de richtlijnen van het RIVM aan.

Natuurstad verzamelt elke week leuke tips voor wat je allemaal kan doen als  je buiten bent. Ga op ontdekkingstocht en deel je vondsten via #ontdekjebuiten!

Week 17

Tip 1: Kleur 4 hommels!
18 en 19 april kon je meedoen aan de Nationale Bijentelling.  Met dit mooie weer zie je heel veel bijen vliegen! Wist je dat er in Nederland wel meer dan 359 verschillende rondvliegen?

Hommels zijn ook bijen maar dan wat dikker en hariger. Ze zien er daardoor wat vriendelijker uit. Hoeveel verschillende hommels kan jij spotten? Kleur maar eens 4 verschillende hommels in op de Natuurstad kleurplaat!

Tip 2: Doe de Vogeltjesdans!
Vogels zijn op dit moment bezig om nesten te maken voor hun eieren. Vogels versieren elkaar door er mooi uit te zien, mooi te zingen, te dansen of door een mooi siernest te bouwen. Kijk en luister maar eens of je vogels dat ziet of hoort doen.

Kun jij een andere vogel versieren? Probeer of jij een mooi liedje kunt zingen met een dansje erbij, misschien wordt er dan wel iemand verliefd op jou! Als je het leuk vindt kun je de filmpjes met Natuurstad delen op hun sociale media.

Week 16

Tip 1: Ga wolken spotten!
Als je naar de lucht kijkt zie je veel wolken langs komen. Ga eens op je rug liggen en kijk goed naar boven. Wat zie je? Kun je misschien vormen of dieren er in zien?  De wolken veranderen steeds, dus er blijft altijd iets te zien!

Tip 2: Zinken of drijven?
Ga buiten eens op zoek naar natuurlijke materialen: bladeren, steentjes, takjes of bloemen. Neem dit mee naar water. Misschien is er een sloot of vijver bij je in de buurt. Als dat er niet is kun je thuis ook een emmer met water gebruiken. Probeer maar, wat blijft drijven en wat zinkt? En als je dingen op elkaar legt? Bijvoorbeeld een steentje op een blaadje, of een paar takjes op een blaadje. Drijft of zinkt het dan?

 

Week 15

Tip 1: Maak een Natuurkunstwerk!
Word jij de Natuurkunstenaar van de week? Het thema van deze week: Verliefde Vogels. Maak een kunstwerk en wie weet win jij een prachtig natuurboek! Lees meer

Tip 2: Onderzoek: hoe groeit een zaadje?
De meeste planten beginnen hun leven ondergronds. Ze groeien uit zaad dat op de grond is gevallen. Er is een manier om te zien wat er onzichtbaar onder de grond gebeurt!

Je hebt nodig: een glazen pot, droge bonen (bruine bonen uit de supermarkt kunnen, maar je kunt dit ook proberen met gedroogde mais of kikkererwten), keuken-/wc-papier of watten en water

Rol het stuk keuken-/wc-papier op en stop het in het potje. Leg de boon/het zaadje tussen het papier en het glas. Maak het papier vochtig. Zet het potje op een warme en lichte plek. Kijk elke dag of je boon / het zaadje al begint met groeien. Begint het plantje al met groeien? Deel je ontdekking via #ontdekjebuiten op sociale media!

Week 14

Tip 1: Ga op zoek naar kriebelbeestjes!  
Heb jij een tuin of speeltuin in de buurt en speel je daar graag? Schep ook eens met een schepje of een lepel tussen de plantjes en bekijk wat voor kleine beestjes je daar kunt vinden. Kleine beestjes zijn heel erg belangrijk voor het bodemleven en voor de planten, dus wees lief voor ze. Wil je weten wat voor beestjes je bent tegen gekomen? Bekijk de zoekkaart.

Tip 2: Ga vogels spotten! 
Kun je niet naar buiten? Ga in je tuin of op je balkon staan, of doe een raam open en luister goed. Zie je vogels? Kun je ze ook horen?  Doe je ogen dicht en probeer goed te luisteren. Wil je weten welke vogel je hoort? Ga naar www.vogelgeluid.nl. Hier kun je opzoeken welke vogel je gehoord hebt.

Ga naar de Website van Natuurstad voor alle tips!