Natuurstad en OERRR natuurmonumenten: Help de egel!

Misschien heb je deze herfst al een egeltje zien scharrelen in de schemering. In dit seizoen gaan ze namelijk op zoek naar eten voor hun winterslaap. Helaas wordt dat steeds moeilijker voor ze want versteende tuinen en de toename van auto’s zijn een bedreiging. Zonde, want egels houden ontzettend van slakken en insecten en zijn daarmee een natuurlijke vijand voor het ongedierte in je tuin. Tuinman Ed van Natuurstad geeft daarom tips hoe je jouw tuin egelvriendelijk kan maken.

De egel heeft het moeilijk

“Veel mensen weten niet dat egels ook een winterslaap houden”, legt tuinman Ed uit: “zodra het begint te vriezen moeten ze een veilig plekje gevonden hebben.” Helaas gaat dat steeds minder goed. In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. En dat heeft met ons gedrag te maken, vertelt Ed: “Vroeger had je rommelige tuinen zonder schuttingen, vol struiken en bladeren en met een composthoop. Tegenwoordig moet de tuin vooral onderhoudsvriendelijk zijn en zie je veel steen en kale schuttingen. Als de omgeving zo versteent dan is er geen eten voor de egel en gaan ze dood. Bovendien is het aantal auto’s enorm toegenomen en worden er veel aangereden.”

Waarom is het belangrijk om de egel te redden?

Egels zijn een belangrijk onderdeel van de kringloop. Ze eten slakken en andere insecten die vaak een plaag vormen in de tuin. Als we de tuin natuurlijker maken, herstelt de biodiversiteit. Ed ziet sowieso het belang in van natuur in onze omgeving: “We raken steeds meer verwijderd van de natuur en dat is een probleem. Hoe minder je met de natuur hebt, hoe minder rust en balans je hebt in je leven. Dan ga je op zoek naar rust terwijl je dat ook in je eigen achtertuin kan vinden door te tuinieren.”

Lees verder op de site van Natuurstad om de tips van tuinman Ed te lezen en om jouw tuin,én die van je buren, je opa en oma en de rest van Rotterdam egelvriendelijker te maken! https://www.natuurstad.nl/nieuws/help-de-egel

 

OERRR Strijd mee voor de egel

Egels hebben steeds minder plek om te wonen en te leven. Als het zo doorgaat, zijn er straks helemaal geen egels meer. Dat mag niet gebeuren! OERRR roept alle kinderen in Nederland op om in opstand te komen voor egels. Maak een egelsnelweg door een gat in de schutting te zagen. En ook in de schutting van de buren. En van de buren van de buren. Van de hele buurt! Bouw een egelhotel en gooi takken neer in een hoek van de tuin. Word strijder voor de egel! Ga hier naar de OERRR actie voor alle tips!