Lekker modderen met Sander & Luna van de Stad uit

Roetsjen van een modderglijbaan of juist een natuurlijk schoonheidsmasker maken. Spelen in de modder is echt leuker en belangrijker dan je denkt!

In de modder kom je je verrre voorouders tegen. Wil je weten wie dat zijn? Kijk dan snel.”

Waar kun je veilig modderen?

(zonder dat er een paling in je broek komt)

Natuurspeeltuin De Speeldernis- Rotterdam Blijdorp
Speelnatuur van OERRR – Tiengemeten
Speelpolder het WIJland – Schiedam/ Midden-Delfland
Belevenisboerderij Schieveen – Rotterdam Noord

Hoe maak je een moddermasker?

Ingrediënten
Fijne rivierklei uit de creatieve winkel
Water
Een potje om je moddermasker in te doen.

Voor een perfect gezichtsmasker gebruik je rivierklei, net als Luna. Veilige gezonde rivierklei is de boetseerklei die je in de creatieve winkel kan kopen in 10 kilo verpakkingen (heb je mooi ook wat klei om mooie eigen kunstwerken van te maken). Let op dat je fijne klei koopt, dus niet met steentjes en schelpjes erin.
Neem een beetje rivierklei en een bakje water.
Kneed de klei met natte handen totdat hij flink zacht is geworden.
Doe de klei in het waterbakje en roer alles door elkaar totdat je een moddersausje hebt.
Doe het moddersausje in een potje.
Pak er een spiegel bij en begin aan je eigen puur natuurlijke moddermasker.

“Best lekker hoor zo’n moddermasker. Je kunt ook je moeder of je oma of je zusje of je beste vrienden ermee verrassen.”

Wat leeft er in de modder Cyanobacterie!

Cyanobacteriën worden ook wel blauwalg genoemd. Ze hebben een slechte naam, want in warm stilstaand zwemwater kunnen ze zich razendsnel vermeerderen totdat het water giftig wordt en dan mag je er dus niet in zwemmen.
Wat veel minder mensen weten is dat cyanobacteriën het leven op aarde mogelijk hebben gemaakt! Deze bacteriën ontstonden drie en een half miljard jaar gelden in de oer modder van onze planeet. Ze waren de allereerste levensvorm op aarde en… ze maakten zuurstof!
Duizenden miljoenen jarenlang hebben ze dat volgehouden zodat er een leefbare dampkring rond onze planeet ontstond en zuurstofrijk water. Daarin kunnen hogere levensvormen leven: zoals paling.

Bekijk bacteriën van dichtbij
Om bacteriën goed te kunnen zien heb je een sterke microscoop nodig. Natuurfilmer Wim van Egmond maakte een filmpje in de modder in het waddengebied. Je ziet er cyanobacteriën en allerlei andere levensvormen bewegen! Het is een drukke bedoening daar in die microwereld. Maar met z’n allen bij elkaar zorgen ze dus goed voor onze planeet.
Bekijk het filmpje hier: https://vimeo.com/343663242

Wat kun je doen nog meer doen met of in de modder?

Je kunt net als meneers Sander op zoek gaan naar wat er allemaal in de modder leeft of net als Luna een beauty moddermasker maken. Ook kun je een modderkunstwerk maken, een moddertaart of een heerlijke modderglijbaan. Wil je precies weten welke soort modder je moet maken voor welke activiteit? Kijk dan naar dit filmpje van de IVN dat speciaal is gemaakt voor nationale modderdag: https://www.youtube.com/watch?v=4goM84q0W9g

Glijden in de modder

Bron: Destaduit