Laden Evenementen
 • Dit event is voorbij.

Zelfvoorzienend off-grid cursus van Strohplatz

Ga je een tiny house bouwen, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, ecologisch verantwoord (ver)bouwen aan je huis of plek in een ecodorp, of meer duurzaam en klimaatbewust leven? Dan is deze cursus voor jou. HIER <<< aanmelden?!

In deze cursus zelfvoorzienend off-grid leer je alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, regenwater opvang, water filtering, helofytenfilters, composttoiletten, zonnepanelen en meer. Er worden duurzame manieren besproken voor basisbehoeften warmte, energie, water, toilet – plus je leert het waarom en hoe.

Tiny House

Speciaal voor (toekomstige) tiny house bewoners zijn alle voorbeelden in deze cursus toegespitst op gemiddelde tiny house afmetingen. Na deze cursus heb je een gigantische stap voorwaarts gedaan in de vele keuzes die er zijn te maken op gebied van warmte, water, douchen, toilet-afvoer e.d. De cursus is echter ook prima geschikt als je je eigen huis wil verduurzamen of juist voor nieuwbouw qua duurzaamheid en energieneutraal mogelijkheden op een rijtje wil krijgen.

Om alle onderwerpen over zelfvoorzienend leven in een duurzaam kader te plaatsen, worden bij de introductie zeker enkele kernbegrippen van permacultuur en klimaatverandering besproken. Om de context nog verder te vergroten, kun je na de les ook van de besloten facebook group lid worden. Deze groep is ontstaan omdat er vaak aan het einde van de dag de behoefte is om nog onderling contact te houden, om praktijk-ervaringen en nieuwtjes te delen. Wie weet organiseren we in de toekomst nog wel mini-excursies naar interessante plekken.

Wat weet ik na de cursus zelfvoorzienend off-grid?

Na deze cursus heb je maandenlang uitzoekwerk uitgespaard en ken je ruim voldoende basisbegrippen om zelf ecologisch te isoleren, een zonneboilersysteem aan te leggen of aan te schaffen, een standalone zonnepaneel systeem te bouwen of aan te schaffen, de basisbegrippen van een helofytenfilter te doorgronden, het hoe en waarom van een composttoilet te kennen en deze zelf te bouwen, en om te beslissen hoe je je wateropvang gaat regelen. Je krijgt de juiste duurzame basisbegrippen om de werking van allerlei zelfvoorzienend off-grid zaken te snappen en om de zin en vooral ook de onzin van “nieuwe” technologie qua duurzaamheid te kunnen inzien. De permacultuur begrippen helpen je om nieuwe technologische vooruitgang kritisch te bekijken.

Er komt veel terminologie langs, alleen daar ligt zeker niet de nadruk op. Het is hooguit mooi meegenomen als je ongeveer snapt wat een “MPPT” regelaar doet dan dat je je dat nog exact kan herinneren na de cursus. De hoofdlijn is belangrijker, zo weet je na de cursus onder andere:

 • het verschil tussen ecologisch en duurzaamheid
 • hoe verrassend onbelangrijk zonnepanelen zijn en hoe belangrijk zonneboilers
 • hoeveel liter water je kunt verwarmen met een zonnepaneel
 • waarom je zou kiezen voor vloerverwarming i.p.v. elektrisch of met hout verwarmen
 • waarom je een composttoilet zou nemen
 • waarom een composttoilet zou kunnen gaan stinken
 • hoeveel regenwater er op tiny house gemiddeld valt
 • waarom flexibele houtvezel zou verkiezen boven wol
 • hoe je zelf berekent hoe dik volgens het bouwbesluit een wand moet zijn
 • hoeveel electriciteit je daadwerkelijk kan opwekken en wat je er nog mee kan
 • hoe een helofytenfilter werkt
 • ….en zo nog heel erg veel andere zaken.

Wie geeft de cursus?
Niels Gorisse is bouwer van het perceel Strohplatz in Duitsland. Hiervoor heeft hij jarenlang research gedaan naar off-grid componenten, vele cursussen gevolgd, en heeft bijna alles ook al in de praktijk gebracht. Ook heeft hij in een camper gewoond. Hij legt vanuit ervaring zowel het grote plaatje als desgevraagd de kleinste details helder uit.

Waar, wat, wanneer?
Deze cursus is Nederlandstalig. Vanaf 09:30 zijn de deuren geopend, en een lesdag is ongeveer tussen 10:00-13:00 en 13:45-17:00. De cursus is inclusief onbeperkt koffie/thee; in de pauze is een eigen lunch te nuttigen of een lunch-zaak in de buurt te bezoeken. Neem pen en papier mee, en u kunt foto`s maken van alle getoonde materialen en sheets. Na afloop mailen we het verzoek om bij facebook-groep voor oud-cursisten te komen en om feedback te sturen.

Er zijn slechts 16 plekken, wees er dus snel bij, want tot nu toe zat vrijwel iedere les maximaal vol. HIER <<< aanmelden?!

Locatie Rotterdam is in Djoj te Antony Duyklaan 5, Rotterdam (bereikbaar met OV/trein).

maart 30 2019

Details

Datum 30 maart
Tijd 10:00 - 17:00
Kosten €79
Evenement Categorieën: , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

Djoj

Antony Duyklaan 5
Rotterdam, Zuid-Holland 3051 HA Nederland

+ Google Maps

Phone:

010-2850236

Visit Venue Website

Organisator

Strohplatz
Email:
Website Visit Organizer Website