Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Parkenmaand struintocht Landtong Rozenburg

In het kader van de Rotterdamse Parkenmaand organiseren de IVN natuurgidsen een Struintocht op de Landtong Rozenburg (GRATIS). Een ruig en ongerept natuurgebied midden in de Rotterdamse haven. Het gebied wordt deels, bedreigd door industrieplannen van het Havenbedrijf.

Een tocht, zonder op de echte wandelpaden te blijven. Soms maken wordt er gebruik gemaakt van de wissels van Grote Grazers die er lopen. Die je, met enig geluk geluk, ook kunt ontmoeten.

Aanmelden kan via Email: excursieslandtongrozenburg@gmail.com VOL is VOL! (kinderen welkom! Maar alleen onder begeleiding!

Landtong Rozenburg
U kunt er kilometers lang eindeloos rondstruinen, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen, dan weer op de kuddes Schotse Hooglanders. Een AHA houdt de dieren binnen, zonder dat je tegen vervelende rasters aankijkt.

Gronddepots
Een door mensen gemaakte, hooggelegen vlakte van gronddepots heeft zich hier in enkele decennia spontaan ontwikkeld tot een ruig duinachtige landschap. Aan de toekomst van het gebied wordt hard gewerkt. Naast het huidige natuurgebied komt er kleinschalige bedrijfsvestiging en moet er een parkachtig landschap ontstaan. Ook de manege en de modelvliegtuigclub blijven op de Landtong. Bij de ingang van het gebied ligt het Educatief Informatie Centrum, dat ook per schip bereikbaar is. Verder lopen er diverse leidingstroken door het gebied (grote ondergrondse buizen die olie, gas en chemicaliën transporteren tussen opslagtanks en fabrieken) en staat er een radarpost van de Rotterdamse haven. Allemaal zaken die de natuur niet bijten op de Landtong.

Natuurwaarden
De Landtong is rijk aan bloemen, insecten en broedvogels. Plassen en poelen zitten vol eenden, ganzen en rietvogels. Scholekster, tureluur, grutto en kluut broeden er regelmatig, tal van andere steltlopers komen er op doortrek en houtsnip, watersnip en bokje overwinteren er. De laatste jaren verschijnt er langzaam meer bos en struweel, waardoor spechten, nachtegaal, spotvogel en zomertortel het gebied ontdekken.

Moeraswespenorchis
Niet alleen de broedvogels nemen toe, ook planten en insecten doen het goed. Als nieuwe soort zijn onder andere bont zandoogje, bijenorchis en moeraswespenorchis genoteerd. Overigens is de Landtong het vlinderrijkste terrein in de wijde omtrek. Alleen in Voorne’s Duin komen enkele soorten extra voor.

september 04 2019

Venue

Landtong Rozenburg bij het Educatie Informatie Centrum

Noordzeeweg 6
Rozenburg, Zuid - Holland 3181 ML Nederland

Organisator

KNNV Delfland/IVN Voorne Putten Rozenburg
Email:
Website Visit Organizer Website