Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Lezing Stinzenplanten en excursie

Presentatie over Stinzenplanten door Aart van Dragt in het NME Centrum “de Groene Draak” Kastanjelaan 27 te Ridderkerk aanvang 20.00 uur; zaal open 19.30 uur. Kosten €3,- incl. 1 koffie. Jeugdleden gratis.

Stinzenplanten

Stinzenplanten vrolijken het (vroege) voorjaar op met hun prachtige bloemen. Het zijn planten die zonder veel zorg jarenlang bloeien en zich geleidelijk uitbreiden. Eeuwen geleden zijn ze aangevoerd en uitgeplant op buitenplaatsen, kastelen en dergelijke.  Ze komen niet in de omgeving van van nature voor. Van een aantal plantensoorten is de herkomst moeilijk te achterhalen of ze zich destijds spontaan in Nederland hebben gevestigd of hier naar toe zijn gehaald. Zeker is wel dat dezen karacterieke soorten als Italiaanse aronskelk, Krokus, Winteraconiet, Sneeuwklokje en Knikkend vogelmelk zich uitstekend in stand weten te houden en zelfs uit te breiden.

Voorjaarbloeiers
De lijst met meest bekend stinzeplanten bestaat uit ongeveer 75 soorten. De meeste ervan zijn voorjaarsbloeiers.  In de tuinen rond boerderijen, buitenplaatsen en kastelen had men voldoende planten, struiken en bomen die zomers en in de herfst mooi zijn om naar te kijken. In voorjaar zocht men juist naar vroege bloeiers. Veel van deze planten komen uit bosrijk gebied waar in het voorjaar nog voldoende licht op de bodem valt , maar zomers te schaduwrijk is. Deze planten hebben zich gespecialiseerd om in het voorjaar te bloeien en in een korte groeipariode  reserves op te slaan voor het volgende seizoen. Deze reserves slaan ze meestal op in bollen, knollen en wortelstokken. Veel stinzenplanten zijn in de zomer dan ook niet terug te vinden.

maart 15 2018

Details

Datum 15 maart
Tijd 19:30 - 22:00
Kosten €3
Evenement Categorieën: , ,
Evenement Tags:, , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

De Groene Draak

Kastanjelaan 27
Ridderkerk, Zuid - Holland 2982CM Nederland

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

Natuurvereniging IJsselmonde
Email:
Website Visit Organizer Website