Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

KOM ‘FIJN STOF’ MEE OOGSTEN MET SER-VIES!

Dit voorjaar wordt een aantal keer een actie georganiseerd waarop in de meest vervuilde straten van Rotterdam fijnstof geoogst gaat worden. Dit gaat gebeuren in de 4 windstreken van Rotterdam.  Wil je meeoogsten met Ser-Vies laat het dan weten via: oogsten@ser-vies.nl vermeld daarbij je naam en telefoonnummer en bij welke oogstlocatie je wil aansluiten (zie hieronder). Er is plek per locatie voor maximaal 15 personen. Als dank voor je bijdrage ontvang je een staaltje van het servies gekleurd met het Rotterdamse stof. Kijk voor meer informatie op www.ser-vies.nl.

Oogstlocaties:

Noord Schiebroek
Zaterdag 6 April 15.00 – 17.00 uur
Verzamelen bij ‘de Buurvrouw’ (Larikslaan 200)

In samenwerking met bewonersorganisatie InHillegersberg en  110-Morgen , die samen met Luchtmeetnet HIS de luchtkwaliteit in de wijk meten. De wijken Schiebroek en Hillegersberg zijn ingeklemd tussen ‘Rotterdam The Hague Airport’, de A20 en de A13, en met de bouw van de toekomstige  A16 –waar de eerste bomen al voor zijn gekapt- maken de bewoners zich zorgen over hun gezondheid als gevolg van luchtvervuiling. Tijdens de oogst vertellen de bewoners graag over de resultaten van het meten, en hoe zij zich inzetten voor een schonere lucht van Rotterdam.

Oost Blaaksebos
Zondag 14 april 14.00-16.00 uur
Verzamelen in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam  (Hoogstraat 110).

We vertrekken vanuit de ‘huiskamer van de stad’, de Centrale Bibliotheek, naar de kubuswoningen waar het dagelijkse verkeer onder de woningen door raast. Dit is dé plek van Rotterdam om te dromen over hoe het anders kan, wat zijn de futuristische ideeën voor de gezonde stad van morgen?

Zuid Maastunnel tracé Zuid Zijde
Woensdag 17 april 10.00-12.00 uur
Verzamelen bij Huis van de wijk Charlois. (Clemensstraat 111)

Het Huis van de Wijk in Charlois ligt op een steenworp afstand van het Maastunneltracé, de ‘slagader’ van autoverkeer dwars door de stad. War merken omwonenden ervan dat de tunnel al bijna 2 jaar deels is afgesloten? Wil je je op een leuke verassende manier naar zuid komen? Dan kan dat met de VeerpontZuid, vertrek vanaf Katendrecht; dienstregeling: tussen 07.00 en 10.00 en tussen 15.30 en 18.30.  Meer op https://www.facebook.com/veerpontzuid/

West Maastunnel tracé Noord Zijde
Donderdag 2 Mei 19.30-21.30
Verzamelen bij het ‘Nieuwe Instituut ‘ (Museumpark 25)

In deze workshop ‘van Dust to Design’ maak je onderdeel uit van het project via ‘participative urban mining’: gewapend met kwast, stofkapjes en plastic handschoenen oogst je fijnstof uit de omgeving en ga je zelf aan de slag met het glazuren van een tegeltje. In samenwerking met het ‘Nieuwe Instituut ‘. Kosten vanaf  € 3,75. Aanmelden voor deze workshop kan uitsluitend via de facebook pagina van het Nieuwe Instituut. https://www.facebook.com/events/2087088544700312/

Hoe komt fijnstof in de lucht?
Graag delen we in deze nieuwsbrief ons nieuwe inzicht. In deze editie kijken we naar de bron. Het zal duidelijk zijn dat de luchtvervuiling die we dagelijks inademen door ons zelf geproduceerd wordt. Maar hoe werkt dat? Samen met DCMR Milieudienst Rijnmond hebben we dat uitgerekend voor één gram fijnstof, de hoeveelheid die we in Rotterdam in tien jaar inademen.

Hoe wordt 1 gram fijnstof geproduceerd?

  • 5 dagen autorijden of
  • 7 koppen ‘Made in China’ per containerschip laten opsturen uit Shanghai of
  • 20 minuten (!) hout stoken in een houtkachel of
  • 5 eieren eten of
  • 1 jaar melk drinken of
  • 3 maanden kaas op je brood of
  • 4 dagen vlees eten …

… en na 18 dagen heeft 1 m2 dat geabsorbeerd …

april 06 2019

Details

Datum 6 april 2019
Tijd 15:00 - 17:00
Terugkerend
(zie alle data)
Evenement Categorieën: , , ,
Evenement Tags:, , , , , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

Diverse locaties in Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland Nederland

+ Google Maps

Organisator

Servies
Phone: 06-19046199
Email:
Website Visit Organizer Website