Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Klusdag in de Schat van Schoonderloo

Zaterdag 21 september van 10:00 tot 17:00 uur is er weer een klusdag in de Schat van Schoonderloo.

De ‘Schat van Schoonderloo’ een idyllisch buurtparkje in de Schoonderloostraat wordt beheerd door vrijwilligers uit de buurt. Het parkje bestaat eigenlijk uit vier tuinen: ‘aan het water’, ‘bij het bos’, ‘langs de straat’ en ‘rond de rozen’. Bekijk het HIER <<<.

Klusdag
Wat moet er allemaal gebeuren tijdens de Klusdag? De zandbak is toe aan een grote onderhoudsbeurt en komt op een andere plek waarschijnlijk beter tot zijn recht. Ook staan er veel Aucuba’s, dat zijn die groene planten bij de splitsing van het wegennet. Ze worden voor de helft verplaatsen naar het bosje, tegen de schutting. De Rhododendrons zijn toe aan een flinke kwak tuinturf om de grond wat aan te zuren. De vijver is vrijwel dichtgegroeid en moet worden schoongemaakt. Rond de vijver kan het groen worden uitgedund zodat vijver en muurschildering beter te zien zijn. In het voorjaar zijn er Afrikaantjes gezaaid om de rozenperken vrij van aaltjes te maken. Nu ze hun heilzame werk hebben gedaan kunnen ze worden ondergespit. Het fonteintje is lek en moet worden schoongemaakt en gerepareerd. En de liefhebbers kunnen een heleboel bloembollen planten. Tegen 13:00 uur is er een lunch gepland voor alle harde werkers!

De geschiedenis van de Schat …

Petruskerk
In 1928 werd hier de Petrus kerk gebouwd naar een ontwerp van Joseph en Pierre Cuypers. Het was een schipperskerk, gebouwd voor de kinderen van het internaat voor schipperskinderen in de Havenstraat. Maar in de oorlog moesten de internaatskinderen verkassen naar Breda en kort daarna werd het internaat zelfs opgeheven.
De kerk kreeg een functie als buurtkerk. Dat had enig succes en in 1952 promoveerde de Petrus-Kerk tot parochiekerk. Maar de ontkerkelijking zette door en in 1974 werd de allerlaatste mis opgevoerd. In 1975 en 1976 werd het gebouw gesloopt om plaats te maken voor een groot gapend gat van niets: Het Gat van Schoonderloo.

Gat van Schoonderloo
In 1997 wilde de gemeente het Gat van Schoonderloo vullen met woningen, 4 hoog met een parkeergarage eronder. Daarvoor moest het bestemmingsplan Delfshaven nog wel even worden aangepast, want het Gat had de bestemming “Groen”, terwijl voor woningen de bestemming “Wonen” vereist is. Enkele bewoners kregen er lucht van en bewogen hemel en aarde om vast te houden aan de bestemming “Groen”. Het ging allemaal niet vanzelf, maar in 1999 koos Deelgemeente Delfshaven de kant van de bewoners en besloot om het Gat van Schoonderloo niet vol te bouwen met wonigen, maar de groene bestemming te behouden.

Lees meer

september 21 2019

Details

Datum 21 september 2019
Tijd 10:00 - 17:00
Evenement Categorieën: , ,
Evenement Tags:, , , , , , , , , ,

Venue

De Schat van Schoonderloo

Schoonderloostraat 87 - 153
Rotterdam, Zuid-Holland 3024 TL Nederland

+ Google Maps

Visit Venue Website

Organisator

De Schat van Schoonderloo
Email:
Website Visit Organizer Website