Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Excursie Stinzenplanten

Excursie Stinzenplanten in het wijkpark Holy Noord  te Vlaardingen o.l.v. Aart van Dragt. Hier groeien 55 soorten stinzenplanten. Verzamelen om 10.30 uur op het parkeerterrein van NME de Groene Draak. Parkeren Drevenpark. Aanmelden via adragt@chello.nl

Stinzenplanten
Stinzenplanten vrolijken het (vroege) voorjaar op met hun prachtige bloemen. Het zijn planten die zonder veel zorg jarenlang bloeien en zich geleidelijk uitbreiden. Eeuwen geleden zijn ze aangevoerd en uitgeplant op buitenplaatsen, kastelen en dergelijke.  Ze komen niet in de omgeving van van nature voor. Van een aantal plantensoorten is de herkomst moeilijk te achterhalen of ze zich destijds spontaan in Nederland hebben gevestigd of hier naar toe zijn gehaald. Zeker is wel dat dezen karacterieke soorten als Italiaanse aronskelk, Krokus, Winteraconiet, Sneeuwklokje en Knikkend vogelmelk zich uitstekend in stand weten te houden en zelfs uit te breiden.

Voorjaarsbloeiers
De lijst met meest bekend stinzeplanten bestaat uit ongeveer 75 soorten. De meeste ervan zijn voorjaarsbloeiers.  In de tuinen rond boerderijen, buitenplaatsen en kastelen had men voldoende planten, struiken en bomen die zomers en in de herfst mooi zijn om naar te kijken. In voorjaar zocht men juist naar vroege bloeiers. Veel van deze planten komen uit bosrijk gebied waar in het voorjaar nog voldoende licht op de bodem valt , maar zomers te schaduwrijk is. Deze planten hebben zich gespecialiseerd om in het voorjaar te bloeien en in een korte groeipariode  reserves op te slaan voor het volgende seizoen. Deze reserves slaan ze meestal op in bollen, knollen en wortelstokken. Veel stinzenplanten zijn in de zomer dan ook niet terug te vinden.

maart 17 2018

Details

Datum 17 maart
Tijd 10:30 - 12:00
Kosten Gratis
Evenement Categorieën: , ,
Evenement Tags:, , , ,
Website Bezoek Event Website

Venue

Wijkpark Holy Noord

Boerderijpad
Vlaardingen, Zuid - Holland 3137RK Nederland

+ Google Maps

Organisator

Natuurvereniging IJsselmonde
Email:
Website Visit Organizer Website