Hooikoortspatiënten opgelet: bijvoetpollenseizoen begint

Het graspollenseizoen is alweer op zijn retour, maar het hooikoortsseizoen is daarmee niet voorbij. Wat veel hooikoortspatiënten zich niet realiseren, is dat midden in de zomer bijvoetpollen flink wat hooikoortsklachten kan veroorzaken. Komende week komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei. Vanaf half augustus kan bovendien de ambrosia lokaal zeer sterk allergeen pollen verspreiden.

Graspollen

Het graspollenseizoen is dit jaar minder zwaar dan gebruikelijk geweest. Mogelijk heeft de recorddroge situatie in het voorjaar de groei van grassen getemperd. Ondanks dat het graspollenseizoen inmiddels op zijn retour is, kan de concentratie graspollen bij gunstige weersomstandigheden nog behoorlijk oplopen en flink wat hooikoortsklachten veroorzaken. De regen die de afgelopen weken is gevallen zorgt voor groeizame condities. Doordat het deze dagen overwegend droog is kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen.

Heel wat hooikoortspatiënten ervaren in juli en augustus een toename van hooikoortsklachten. Dat kan door graspollen komen, maar bijvoetpollen is ook een waarschijnlijke kandidaat als veroorzaker van de klachten. Uit een eerder onderzoek van Wageningen University & Research en het LUMC bleek dat van de bijna 5000 mensen die getest waren op hooikoorts 23 procent positief getest was voor pollen van kruiden. Tien procent van de geteste mensen gaf aan ook voor bijvoet positief te zijn.

Piekperiode

Volgens de Pollenplanner van Wageningen University & Research zal de bijvoetpollenconcentratie de komende dagen op gaan lopen. Vanaf komend weekend start de piekperiode. Die houdt aan tot 11 augustus. Rond eind augustus is het bijvoetpollenseizoen weer voorbij. Hoe hoog de pollenconcentratie op kan lopen, is afhankelijk van het aantal pollen dat geproduceerd wordt en de weersomstandigheden gedurende de bloei.

De bijvoetplanten staan er momenteel goed bij. Ze hebben geen last gehad van de droogte en geprofiteerd van het warme voorjaar en de zeer warme junimaand. In juni viel er ook genoeg neerslag, wat het groeizaam weer maakte. Ook komende tijd is er volgens de weersverwachting van Weeronline sprake van groeizame omstandigheden. Vanaf eind deze week is dagelijks kans op enkele buien. Tussendoor schijnt de zon en de maximumtemperatuur ligt meestal tussen 20 en 25 graden. Tijdens de lange droge perioden die er ook zullen zijn, kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen

Alsemambrosia na bijvoet

Na de bloeiperiode van bijvoet hebben we nog een andere hooikoortsplant op de hooikoortsagenda staan: de alsemambrosia. Alsemambrosia is al jarenlang met een opmars bezig in Nederland. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog zeer laag gebleven. Ambrosiapollen is zeer allergeen, wat betekent dat je al bij een lage pollenconcentratie flinke hooikoortsklachten kunt krijgen als je er gevoelig voor bent.

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen.
  • Douchen voor je naar bed gaat, om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.

Tekst; Tekst: Arnold van Vliet, Wageningen University & Research en Jaco van Wezel, Weeronline

 De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur. Ga hier naar de site:: de natuurkalender

Flora van Nederland

Op de site van Flora van Nederland kan je meer ontdekken over deze planten en ze leren herkennen. Flora van Nederland is hèt videoplatform dat planten en plantengemeenschappen tot leven brengt. Biologen geven een kijkje in onze plantenwereld om ons heen. Ga hier naar de site: https://www.floravannederland.nl